Életmód

Így költözz – menetrend és 10 hasznos praktika

Ha van valami, amit senki sem szeret, az a költözés. Ez az idegtépő tevékenység mindig valamilyen galibával jár, de néhány okos praktikával és előrelátással csökkentheted ezeknek a számát. Íme a mi tanácsaink költözőknek!

Jó eséllyel pár hetet vagy hónapot is öregíthet rajtad az a két-három nap, amíg a cuccaid a régi helyről az újba kerülnek. Egy költözést szinte lehetetlen zökkenőmentesen végigcsinálni, ami nem is csoda, hiszen ez egy külön szakma, amihez érteni kell, és a legtöbb embernek ebben kevés a gyakorlata. Profiktól kértünk ezért tanácsot arra, hogy milyen módszereket, trükköket és ütemezést érdemes ilyenkor használni.

Így költözz – menetrend és 10 hasznos praktika

Teendők a költözés előtt 1-4 héttel

1. Fixáld le a költözés időpontját a költöztetőcéggel – ha ilyen szolgáltatást akarsz igénybe venni.
2. Kérj szabadságot a költözésre – ha munkanapon költözöl.
3. Szervezz segítséget – ha önerőből költözöl.
4. Szervezd meg, kinél helyezed el a kisállataidat a költözés alatt.
5. Egyeztesd le a költözés dátumát az új lakásod volt tulajával és a régi lakásod leendő gazdájával.
6. Lomtalaníts.
7. Árusítsd ki a felesleges holmikat.
8. Szerezd be a “költözőfelszerelést“: dobozok, széles ragasztószalag, újságpapír, buborékos csomagolófólia, olló, madzag, szemetes zsákok, vastag filctoll.
9. Kezdj el dobozolni egy héttel költözés előtt. Először azokat a dolgokat csomagold el, amiket nem használsz.

Mentés

hirdetés
Az OTP Bank szakértőjének tippje a témában:

“Egy-egy új ingatlanba költözés vagy bővítés költségeinek tervezése esetén legfontosabb a kiszámíthatóság és a biztonság, hiszen az ilyen döntések akár 5-10 évre is rendszeres és komoly kiadással terhelhetik meg a pénztárcánkat.
A lakásvásárlást nem mindenki tudja saját erőből finanszírozni, sokunknak hitelre van szüksége ehhez. A jó hitel megválasztása azonban nem egyszerű feladat, egy hozzáértő szakember tanácsai mind a hitelkiválasztás- mind az ügyintézés terén sokat segíthetnek. A biztonságos költözéshez az OTP Bank azzal járul hozzá, hogy szakértői mindenki számára segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb lakásmegoldást.” Gellénné László Andrea, OTP Bank, Békéscsaba

Mentés

Mentés

Mentés

Teendők közvetlen a költözés előtti nap

Foglalj parkolóhelyet a költöztető autónak.
Ürítsd ki és olvaszd le a hűtőket és fagyasztókat.
Ürítsd le a mosógépet és mosogatógépet.
Olvasd le a fogyasztásmérő órákat.

Trükkök és hasznos praktikák

1. Időben foglalj mindkét helyszínen parkolóhelyet, és ügyelj a méretére is! – Egy nappal korábban gondoskodj arról, hogy legyen parkolóhelyed a költözéshez, és arra is figyelj, hogy ez elég nagy legyen (a szállítóautó méretétől függően minimum 2-3 személyautónyira lesz szükséged). Ne parkoltasd a fuvarozót vészvillogóval az úttesten, mert ebből csak feszültség és kapkodás származik, abból pedig általában törés-zúzás lesz.

2. Inkább több, de könnyebb dobozokat állíts össze – A túlterhelt doboz kiszakad, és nagy fennakadást okoz.

3. Ne bízz a szemeteszsákban – A zsákba pakolt dolgokat is dobozold be. Vegyszereket, folyékony dolgokat tanácsos erős, jól lezárható zsákba tenni, de ne így szállítsd, hanem dobozban. Legfeljebb ruhaneműket költöztess zsákban, doboz nélkül.

4. Feliratozd a dobozokat – Nagy és jól olvasható, rikító színű betűkkel írd rá közvetlenül minden dobozra (ne papírra, amit ráragasztasz!) a tartalmát és hogy melyik helyiségbe kell szállítani (pl: FAZEKAK-KONYHA). A dobozok minden oldalát írd meg, és jelezd, hogy melyik a doboz teteje, és azt is, ha törékeny a tartalma.

Így költözz – menetrend és 10 hasznos praktika

5. Vedd leltárba a dobozaidat – Sorszámozd meg a dobozokat, és írj egy listát arról, hogy melyik dobozba mit tettél. Költözéskor – ha több forduló van – ezen a listán követheted, hogy melyik doboz éppen hol van. A sorszámozást a dobozok szállítási sorrendje szerint érdemes végezni, ezért csak azután kezdj el számozni, hogy már minden holmid dobozba került. A legkevésbé használt cuccok (amelyek a szekrények hátuljába, pincébe, padlásra vagy más helyekre lesznek eldugva) az utolsó fuvarral menjenek (ezért ezeknek legyen a legmagasabb a sorszáma), hogy az új helyen a dobozhegyek legtetején foglaljanak majd helyet, mert ezeket kell legelőször elpakolnod.

6. A szekrényajtókat ne ragasztószalaggal, hanem madzaggal kösd le – A szekrények ajtaját és fiókjait le kell kötni, de egyes ragasztószalagok nyomot hagynak vagy fel is sértheti a bútor fényezését, mikor költözés után megpróbálod leszedni. A sima, széles cellux általában megfelelő, de legbiztosabb ebből a szempontból a madzag és a gumipók.

7. Ha szétszeded a bútort, az alkatrészeit gondosan csomagold el – A lapra szerelt bútor csavarjait és egyéb alkatrészeit tedd egy zacskóba, a zacskóba tegyél cetlit, amire ráírod, hogy melyik szekrényhez tartozik. A zacskót erősítsd rá a szekrényre egy olyan helyen, ahol nem verik majd le költözés közben.

8. A virágokat a költözés előtti napon már ne locsold – A növények kibírnak pár napot víz nélkül, de a bútoraidnak és egyéb dolgaidnak árthat, ha belőlük költözés közben ráfolyik a víz vagy a sáros virágföld.

9. A háziállatok szállításáról külön gondoskodj – Kisállatot a hivatásos költöztetők nem szállítanak el, ezért azt magadnak kell megoldanod. Időben szervezd meg azt is, hogy kinél helyezed el a költözés közben ezeket a kedvenceket, hiszen sok problémát jelenthet nekik is és neked is, ha a pakolászás közben láb alatt vannak.

10. Az utolsó a túlélőcsomagod legyen – Állíts össze túlélőcsomagot, amiben minden olyan dolog benne van, amire egy vagy két napig – amíg a dobozok kicsomagolása tart – szükséged lehet. Legyenek benne a papírjaid, kulcsaid, a telefonok és töltők, egy váltás ruha és a tisztálkodófelszerelés, ágynemű, kávésbögre, edény, evőeszköz, gyógyszer, kötszer stb. Ez a doboz legyen a legutolsó, amit elszállítasz.

Olvass még több cikket lakás témában itt, az NLCafén:

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top