Életmód

Modern megoldásokkal menthetjük meg a bolygót (x)

Az elmúlt évszázadban a technika fejlődése fénysebességre kapcsolt. Ezzel egyrészt minden eddiginél nagyobb bőségben él a világ szerencsésebbik fele, másrészt egyre gyakrabban kong a vészharang a klímaváltozás okán. Kollektív felelősség? Túl komolyan hangzik. Mondjuk inkább így: te is tehetsz azért, hogy élhető maradjon a bolygó.
Modern megoldásokkal menthetjük meg a bolygót

Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy a fejlődés nem mehet végtelenségig a környezet rovására. A cégek elkezdtek gondolkodni, hogy tarthatják meg a fejlődést ideális mederben úgy, hogy a lehető legkevesebb kárt tegyék a környezetben. Ezt nevezik fenntartható fejlődésnek.

Amikor az ember ilyesmiről olvas, azt gondolhatja: oké, akkor majd a nagyok reméljük megoldják. Tény, a legnagyobb felelőssége a világhatalmaknak és a multinacionális vállalatoknak van a környezetszennyezés megfékezésében, de van még egy tényező, ami nélkül nem sok esélye van a Földnek. Ez pedig az egyén. Emlékszel még arra, amit az anyukád tanított a pénzről: sok kicsi sokra megy. Ez a környezettudatosságra is igaz.

Gondolj csak bele, ha mindannyian naponta csak 1 literrel kevesebb vízből csinálunk szennyvizet, az közel 7 milliárd liter víz (egy zuhanyzáshoz nagyjából 20-80 liter vizet használunk) egy nap. Hány ember fürödhetne meg a megtakarításban? A fenti példa is mutatja, mennyire apróságokból lehet összefogással valami igazán jelentős változás.

D. Tóth Kriszta az UNICEF jószolgálati nagyköveteként munkája során gyakran szembesül vele, mennyire befolyásolhatja tágabb környezetünk életminőségét is a mi hozzáállásunk. Ezért is tartja fontosnak a tudatosságot:

Nekünk, nyugati embereknek minden természetes. A tiszta víz, az áram, a fűtés vagy a légkondicionálás. Pedig a Föld erőforrásai végesek. Ha nem kezdünk el tudatosan bánni azokkal a dolgokkal, amik most természetesek, könnyen lehet, hogy gyerekeink felnőve egy sokkal kevésbé kényelmes világban kell majd éljenek. A tudatosságot bármilyen kicsiben el lehet kezdeni. Akár olyan hétköznapi dologgal, mint a mosás.

Ha olyan modern mosószert használsz, mint a Persil, energiát takarítasz meg. A Persil mosógélek és kapszulák (Persil Duo-caps és Power Mix) egyaránt hatékonyan mosnak. És mivel előre adagolt, kapszulás kiszerelésről beszélünk, így nem kell a adagolással sem foglalkoznod. Az anyagkímélő formulák pedig védik a textíliákat, így kedvenc darabjaidat évekig hordhatod, ami hosszútávon, nem is gondolnád, de szintén környezettudatos döntés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top