Életmód

7 tipp a hétvégi tanuláshoz

A gyerekeknek gyakran hétvégén is kell tanulniuk, és ez nem mindig megy zökkenőmentesen. Néhány tippet hoztunk arra, hogy hogyan lehet ezt gyorsabbá és hatékonyabbá tenni.
  • Egy olyan helyen, ahol semmi nem vonja el a gyerek figyelmét a tanulástól, sokkal könnyebb nekilátni a dolognak. Az íróasztalán ezért ne legyen más, csak könyvek, füzetek, tanszerek. Érdemes rendet rakni, mielőtt hozzáfog a tanuláshoz, hogy kényelmesen elférjen az íróasztalon.
  • Ha befejezte a leckeírást, akkor pakolja el a dolgait, ezzel lezárja a folyamatot, és a szülő is látja, hogy befejezte a tanulást. A legjobb, ha a gyerek azonnal bepakol a táskájába, és akkor ezzel később nem kell bajlódni.
  • Beszéljétek meg, mielőtt nekiáll a leckének, hogy mit kell megtanulnia, és ez mennyi időt vesz igénybe. Így mindenki pontosan tudja, hogy a kellemes hétvége kellemetlen pillanatai, órái mennyi ideig tartanak. Ezen kívül a gyerek jobban beosztja az idejét és nem ábrándozik! Ha az előirányzott időnél sokkal tovább tart a tanulás, érdemes megkérdezni, hogy hol akadt el…
  • Tanulóidő alatt az okostelefonokat érdemes lenémítani, a számítógépet úgyszintén. Még egy koncentrálni tudó felnőttet is kizökkent, ha mellette csipog, pittyeg állandóan egy kütyü. A legjobb arra az egy-két órára teljesen kiiktatni ezeket a hangokat, hogy a gyerek tényleg tudjon koncentrálni.
  • Érdemes félóránként kinyitni az ablakot, hogy friss levegő jöjjön be. A legjobb előadáson is elalszanak a résztvevők, ha nincs levegő, pont így van ez az otthoni tanulással is. Persze nem kell megfagyasztani a kisdedet, csak éppen fel kell frissíteni a helyiség levegőjét.
7 tipp a hétvégi tanuláshoz
  • Mindig mozgás után kell leülni tanulni, mert akkor jobban tud koncentrálni, és gyorsabban elsajátítja a tananyagot. Arról nem is beszélve, hogy nem érez olthatatlan vágyat arra, hogy felpattanjon az íróasztal mellől.
  • Nem szabad hosszú órákon át elvárni, hogy a gyerek tanuljon. Kb. félóránként érdemes beiktatni egy-egy szünetet, és utána folytatni újult erővel a leckét.

Még több a tanulásról itt: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top