Életmód

Te készülsz rá?

A minap kaptam egy levelet, amiben tájékoztattak, hogy még kb. 7200 napom van a nyugdíjig. Egy pillanatra teljesen lefagytam. Olyan megdöbbentő, amikor szembesülsz azzal, hogy egyszer te is nyugdíjasok táborát fogod erősíteni, és, hogy ez a nap már nincs annyira messze, mint ahogy gondolod.

NRC Piackutató Kft. egy kutatásából kiderült, hogy bizony nagyon kevesen vannak azok az aktív dolgozók, akik gondolnak a nyugdíjas évekre. Alig negyedük rendelkezik valamilyen nyugdíjbiztosítással. Pedig hát évek óta beszédtéma, hogy egyre kevesebb aktív korú munkavállalónak kell eltartania a nyugdíjasokat. Míg a fiatalok egyre tovább tanulnak, és később vállnak járulékfizetővé, az idősek tovább élnek. Ez azt jelenti, hogy mire a mai generáció odakerül, lehet, hogy nem lesz miből nyugdíjat várni.

Tehát készülni kell rá. Tudatosan, és végül is sohasem késő. Még mindig megteheted, hogy felveszed a bakancslistádra az öngondoskodást.

Te készülsz rá?

Mit is értünk öngondoskodás alatt?
A legegyszerűbben annyit, hogy ha a nyugdíjas éveinkben is szeretnénk megőrizni azt az életszínvonalat, amelyet az aktív időszakunkban elértünk, akkor az aktív időszakban rendszeresen félre kell tennünk valamekkora összeget valamilyen megtakarítási formában.

A kérdés az, hogy mennyi pénz tegyünk félre?
Természetesen erre nem tudunk pontos összeget mondani, hiszen attól függ, mennyi a jelenlegi jövedelmünk, illetve hogy milyen életszínvonalon szeretnénk élni idős korunkra.
Egy érdekesség: Ahhoz, hogy ma Magyarországon minden bejelentett munkavállaló legalább a fizetésével megegyező nyugdíjat kapjon, havi 174 000 Ft-ot kellene levonni a fizetéséből járulék gyanánt. Hát azt hiszem, elég kevesen vagyunk, akiknek a fizetése ezt a levonást kibírná.
Körülbelüli kalkulációval azt is kiszámoltuk, hogy egy nagyjából 200 000 Ft-os nyugdíjhoz, 65 000 Ft-ot kellene félretennünk, mondjuk 15 évig. Ez még így is túl sok a magyar fizetési átlaghoz.

A legcélszerűbb tehát megnézni, milyen lehetőségeink vannak a megtakarításra!

A legkézenfekvőbbek a nyugdíj-előtakarékosság, az önkéntes nyugdíjpénztár és nyugdíjbiztosítás. Mindháromhoz adókedvezmény is társul. A nyugdíj-előtakarékossági számla, az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíjbiztosítások optimális kombinációjával akár 280 ezer forintos adójóváírás is igénybe vehető.

Te készülsz rá?

A piacon tehát ma már számos nyugdíjcélú megtakarítási formát találhatunk, amelyek közül a választás nem feltétlenül könnyű. Fontos szempont, hogy a nyugdíjcélú megtakarítást – a valóban hosszú távú elkötelezettségre és a kapcsolódó komoly adózási következményekre is tekintettel – befektetési ismeretekkel is bíró, jól képzett közvetítők, tanácsadók értékesítsék, akik – az ügyfelek igényeinek helyes felmérése után – a fogyasztóknak megfelelő terméket ajánlanak.

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top