Életmód

Szeretnéd majd élvezni is a nyugdíjas éveidet? Segítünk!

A minap a belvárosban sétálgattam, és megakadt a szemem egy idősebb külföldi házaspáron. Kéz a kézben sétálgattak, felfedezték a város szépségeit, később gondtalanul kávézgattak az Anna cukrászdában. Egészségesek és boldogok voltak. Miért is ne, hiszen a jól megérdemelt nyugdíjas éveiket azzal töltik, amit szeretnek. Felfedezik a világot és pihennek. Megtehetik, hiszen nem kisnyugdíjból kell éldegélniük, mint ahogy az nálunk sokakkal megtörténik.
Szeretnéd majd élvezni is a nyugdíjas éveidet? Segítünk!

Tudom, most sokan azt gondolják, bezzeg ők jó helyre születtek, én inkább azt mondanám, a nyugati kultúrákban az öngondoskodás hosszú évtizedek óta része az életüknek. Megtanulták, hogyan tegyenek félre a már nem aktív munkavállalói éveikre.

Itt az ideje, hogy mi is megtanuljuk, és beépítsük a köztudatba, hiszen mára bizonyossá vált, hogy az állam egyedül nem fog tudni nekünk élhető nyugdíjat biztosítani.

Az öngondoskodás egyik formája a nyugdíjbiztosítás. Bárki számára elérhető, sőt arra is van lehetőség, hogy más részére kössük meg ezt biztosítást. Ezzel gondoskodhatunk önmagunkról, vagy a párunkról, gyerekeinkről, szüleinkről.

Szeretnéd majd élvezni is a nyugdíjas éveidet? Segítünk!

A nyugdíjbiztosításról tudni kell, hogy ez egy életbiztosítási elemmel kombinált nyugdíjcélú megtakarítás. A még jobb hír, hogy az állam is támogatja, hogy a jövőnkre is gondolunk, így adókedvezmény is jár mellé. Érdemes időben gondolni rá, hiszen minimum 10 évre köthető, és amikor elérjük a nyugdíjkorhatárt, akkor vehetjük fel.

Jelenleg két fajtája létezik

A régebbi típusú a garantált nyugdíjbiztosítás, ahol egy előre meghatározott összeget fizet a biztosító, miután nyugállományba vonulunk. Előnye, hogy kiszámítható, hiszen előre garantálják, mekkora hozamot fizetnek évente.

Egy kicsit izgalmasabb, és ma már egy kicsit népszerűbb az újabb unit-linked biztosítás. Ez a típusú biztosítás nem garantálja előre a hozamot, hiszen befektetéshez kötött. Előnye, hogy mi magunk dönthetjük el, hogy a különböző befektetési alapokból (eszközalapok) melyiket válasszuk. A választásunk pedig azt eredményezi, hogy a biztosító ezekbe az alapokba fekteti a pénzünket. Ezeknek az alapoknak a kockázata is különbözik, így rajtunk is múlik, hogy a pénzünket hogyan tudják majd “dolgoztatni”. A magasabb kockázatú befektetéseket választjuk, vagy a biztonságosabb állampapírokat? Rajtunk múlik. Természetesen a nagyobb kockázat nagyobb hozamot eredményez, ezt ne feledjük!

Szeretnéd majd élvezni is a nyugdíjas éveidet? Segítünk!

Itt nincs garantált lejárati összeg, viszont nagyobb az esély a többlethozamra.

Gondoljuk át, mennyiből szeretnénk élni a nyugdíjas éveinkben, és hova szeretnénk még eljutni a megérdemelt passzív időszakunkban. Az időben történő öngondoskodás lehetőséget adhat arra, hogy a párunkkal mi is megvalósítsuk a vágyainkat!

 

Írhatod a bakancslistád!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top