Életmód

Ez vár ránk a nyugdíjas éveinkben – tények és tendenciák

Senki sem tudhatja, mi vár ránk akár holnap, vagy mondjuk, 30 év múlva. Ennek ellenére komoly közgazdász szakemberek újra és újra kristálygömbjükbe tekintenek, hogy a múlt és jelent tendenciái alapján kifürkésszék a jövőnket. Sajnos a nyugdíjunkkal kapcsolatban semmi biztatót nem látnak, és ha hiszünk a trendeknek és jóslatoknak, nagyon úgy tűnik, hogy a mi generációnknak súlyos gondjai lesznek idős korában, és a legjobb, amit tehetünk, ha haladéktalanul elkezdünk spórolni öreg napjainkra! Lássuk, mik azok a tények és tendenciák, amik alapján ezt a sötét jövőt vetítik előre nekünk!

Nem szeretnénk senkit ijesztegetni, de tényleg nem túl biztató az a jövő, ami az előrejelzések szerint a most 30-as éveikben járó fiatalokra vár a nyugdíjuk szempontjából. Jó eséllyel sokáig kell majd dolgozniuk, sok járulékot kell fizetniük, és mire öregen, fáradtan visszavonulhatnak, alig lesz egy kis állami nyugdíjuk, ráadásul sokkal tovább kell majd ebből megélniük, mint a mai időseknek. Nézzük, mit mutatnak a számok és jóslatok a nyugdíjunkról!

Ez vár ránk a nyugdíjas éveinkben – tények és tendenciák

Óriási lesz a nyugdíjrendszer hiánya

A Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint még körülbelül 20 évig biztonságosan működhet a nyugdíjrendszer, vagyis a bevételek még ennyi időn át fedezik a kiadásokat. Azt követően azonban fokozatosan növekszik majd a hiány, ami 2040 körül már elérheti a GDP 4-4,5 százalékát is! Magyarul a kassza kiürül, és nem lesz miből nyugdíjat fizetni.

Nagymamaként is dolgozni fogunk

Nemcsak Magyarországra, hanem általában véve egész Európára jellemző a népesség elöregedése, vagyis az a folyamat, hogy egyre kevesebb gyermek születik, miközben a várható élettartam fokozatosan nő. Ez súlyos feszültségeket okoz a nyugdíjrendszerben, amit több országban is a nyugdíjkorhatár kitolásával igyekeznek enyhíteni. Németországban és Horvátországban még idén 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, amit a németeknél minden jel szerint már a közeli jövőben 69 évre kell majd tovább növelni. A legtöbb EU-ország hasonló cipőben jár, és ezért az Unió döntéshozói már olvasgatják azt a tanulmányt, amely szerint a következő évtizedekben elkerülhetetlenül 70-72 évre kell emelni a belépési küszöböt – így könnyen lehet, még vén fejjel is 6-kor kell kelnünk hétköznap, hogy reggel nyolcra beérjünk a munkahelyünkre.

Hosszabb és rosszabb nyugdíjas évek

A mi generációnk már hosszabb életre számíthat: Magyarországon egy nő várhatóan 20 évig, egy férfi pedig 15 évig él majd nyugdíjasként. Az előrejelzések szerint ez a jövőben tovább emelkedik ötévente körülbelül egy évvel, vagyis azok a harmincasok, akik majd a 2040-es évek végén vonulnak vissza már hat évvel többet töltenek el nyugdíjasként. Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy nő annak az időnek a hossza, amit szerény nyugdíjból és meggyengült egészségi állapotban kell leélnünk.

Ez vár ránk a nyugdíjas éveinkben – tények és tendenciák

Nem lesz, aki eltartson

Napjainkban Magyarországon 4 aktív kereső tart el 1 nyugdíjast. Ez drasztikusan megváltozik majd, mert a trend az, hogy a fiatal keresőképesek utánpótlása lassul (kevesebb gyermek születik, és ezért az előrejelzések szerint a következő húsz évben legalább félmillió fővel csökken a járulékfizetők száma). Eközben a keresők elvándorlása tovább folytatódik (a már most is külföldön dolgozó és oda járulékot fizető mintegy 600 ezer magyar száma várhatóan évente harmincezer fővel nő), ezért 2050-ben – ha a jelenlegi tendencia nem változik – már csak 2 aktív munkavállaló befizetéseinek kellene fedeznie 1 ember nyugdíját.

Nehezen szokjuk meg

Szüleink és nagyszüleink nem éltek különösebben magas életszínvonalon az elmúlt rendszerben, viszont kiszámítható volt az életpályájuk, és az aktív és a nyugdíjas éveik életminősége között sem volt nagyobb szakadék. Vagyis nem tűnt fel nekik, hogy nyugdíjasként is szegények. A mi generációnk jelentős része már sokkal jobb anyagi körülmények között él, amit viszont a rá váró nyugdíjból képtelen lesz fenntartani – kivéve persze, ha időben elkezdett takarékoskodni. Egyszóval nem elég, hogy megöregszünk, még a kényelemről is le kell mondanunk, és elszegényedünk.

 

Olvasson még idősekről és nyugdíj témában az NLCafén

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top