Életmód

Ennyi a tandíj a világ legdrágább magániskoláiban

A világ legrangosabb középiskoláihoz nem elég tehetségesnek lenni – oda születni kell. Olyan magasak ugyanis a különféle bentlakásos magánintézmények éves tandíjai, hogy azt tényleg csak a leggazdagabb családok engedhetik meg maguknak. Ha már a legtöbben úgy sem kerülhetünk a közelébe sem ezeknek az iskoláknak, és ezért gyermekeink is kimaradnak az igazán úri körökből, legalább vessünk egy pillantást az "étlapra", és ízlelgessük egy kicsit a horribilis oktatási díjakat – hátha könnyebb lesz megemészteni így a hazai iskolakezdési költségeket is.

Nem a magas rezsi és a príma menza kerül ilyen sokban ezeken az iskolákon, hanem az a lehetőség, hogy a gyerekünk a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb családjainak sarjaival köthet életre szóló barátságot itt. Ez olyan kitűnő befektetés, ami valószínűleg bőségesen megtérül majd felnőtt korában – de ha mégsem így lenne, és a nebuló eltékozolná a belé fektetett oktatói bizalmat és szülői pénzt, valószínűleg még akkor sem jut az élete anyagilag a csőd szélére. Lássuk, mennyit van szívük kivenni a legdrágább iskoláknak a világon egy-egy iskolai tanévre a szülők zsebéből.

1. Institut Le Rosey
Svájc, Rolle
éves tandíj: 27 120 782 Ft

Ennyi a tandíj a világ legdrágább magániskoláiban

A svájci magániskolát, amit a helybéliek csak A Rosey-ként, vagy a Királyok Iskolájaként emlegetnek 1880-ban alapította Emile Carnal. Nem ok nélkül adták neki ezt a hangzatos becenevet, hiszen számos uralkodói ház csemetéi nevelkedtek itt az elmúlt 136 év alatt. Összesen mintegy 400 diák jár egyszerre ide, ami nem számít túl soknak, viszont kifejezetten magas hozzájuk képest a tanárok aránya: öt tanulóra jut egy oktató.

2. College Alpin International Beau Soleil
Svájc, Villars-sur-Ollon
éves tandíj: 25 375 307 Ft

Ennyi a tandíj a világ legdrágább magániskoláiban

Gstaadban alapították ezt a jeles intézményt 1910-ben, majd egy évtizeddel később mai helyre, Villars-sur-Ollon-ba költöztették. Kifejezetten családias a hangulata: összesen 200 tanulójuk van, és az egyes osztályokban csak négy (!) diák tanul. Viszont amilyen kevés a diák, annyira színes a társaság, hiszen körülbelül 50 különféle ország csúcsgazdag családja küldik ide okosodni a gyermekeiket. Természetesen ez a méregdrága suli is kedvelt a királyi famíliák körében, és nem egy trónörökös koptatta már a kemény svájci padokat itt.

3. St. Albans School
USA, Washington D. C.
éves tandíj: 14 750 190 Ft

Ennyi a tandíj a világ legdrágább magániskoláiban

Az Episzkopális Egyház támogatásával működő iskola még az egyébként borsos árakhoz szokott és jól kereső washingtoniak 99,9 százalékának is megfizethetetlen, hiszen egyetlen gyerek képzése az itt eltöltött 8 tanulmányi év alatt épp egy hajszállal több, mint 203 millió forintba kerül mai középárfolyamon számolva. Az iskolát Harriet Lane Johnston alapította 1909-ben, és jelenleg 575 diák tanul benne.

4. Woodside Priory School
USA, Portola Valley, Kalifornia
éves tandíj: 14 688 630 Ft

Ennyi a tandíj a világ legdrágább magániskoláiban

Jávor Egon bencés szerzetes barát alapította a világ negyedik legdrágább bentlakásos iskoláját 1957-ben hat magyar rendtársával közösen kifejezetten azzal a céllal, hogy abban az európai oktatási hagyományokat kövessék a tanárok. A környéken csak The Prioryként, vagyis A Kolostorként ismert iskolába hatodikos koruktól járnak a diákok, és egészen a középiskola végéig, a 12. osztályig tanulhatnak itt 15-18 fős osztályokban.

5. Appleby College,
Kanada, Oakville, Ontario
éves tandíj: 14 684 817 Ft

Ennyi a tandíj a világ legdrágább magániskoláiban

Az Appleby, amely nem csak rendkívül magas tandíjáról, de kiemelkedő színvonalú művészi oktatásáról is híres, 7–12. osztályos koruk között nevelgeti a gazdag amerikai, kanadai és tengeren-túli családok gyermekeit 1911 óta, amikor John Guest és Byron Edmund Walker letették az iskola alapkövét. Jelenleg körülbelül 750 diákot tanítanak egyszerre.

Olvass még iskoláról, tanévről az NLCafén

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Az OTP Bank szakértőjének tippje a témában:
“A gyerekek számára kiemelten fontos, hogy legyen alkalmuk megtanulni, hogyan lehet a kicsiből is sokat kihozni, tervezni, jövőtudatosan élni. Banki munkatársként és kétgyermekes anyukaként is tapasztalom, milyen fontos, hogy már gyermekkorban elkezdjük elsajátítani az alapvető pénzügyi ismereteket, hogy később felnőttként is megfelelő tudatossággal és előrelátással tudjunk mérlegelni pénzügyeinket illető döntési helyzetekben. Az OTP Bank munkatársaként lakossági megtakarítással, számlavezetéssel és fogyasztási hitelekkel kapcsolatos szakértő tanácsaimmal nap mint nap segítek ügyfeleimnek kiválasztani a számukra legmegfelelőbb pénzügyi megoldást.” Vachó Ildikó, az OTP Bank budafoki fiókjának munkatársa

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top