Életmód

Kisállatgondozás – Ezt kell tudnod, ha kutyát szeretnél tartani lakásban

Nincs kerted, de szeretnél kutyát? Íme, 5 dolog, amire feltétlen ügyelj, ha kutyát tartasz a lakásban!

Egy kiskutya, de egy nagyobb termetű sem okozhat túl nagy galibát a lakásban, ha ezt az 5 pontot betartod!

Pakolj el!

Attól függően, hogy mekkora lakásban élsz, amíg kicsi a kutyád, és te nem vagy otthon, azaz a lakás üres, érdemes egy kisebb, de még kényelmes részt elkerítened a kutyád részére. Ha ez nem megoldható, akkor íme azok, amiket feltétlen pakolj el a kutya útjából: növények, cipők, a szárítóról és a székről lelógó ruhák,  és minden olyan tárgy, amit a kutya elérhet és megrághat. Tedd el a tisztítószereket és a WC-papírt ajtóval zárható kisszekrénybe, a billenő fedeles szemetest is szekrényben tárold, ha nem szeretnél hatalmas rumlira hazaérkezni.

Kisállat gondozás – Ezt kell tudnod, ha kutyát szeretnél tartani lakásban

Sétáltasd rendszeresen!

Az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig biztosíts a kutyád számára megfelelő mozgásteret és vidd ki a szabadba. A kutyák fajtától függetlenül imádnak új terepet felfedezni, és az ismerős utakat, sarkokat, bokrokat is szeretik végigjárni. Reggel és este is vidd le a kis kedvencedet, hogy te is nyugodtan indíthasd és zárhasd a napodat!  Arra viszont ügyelj, hogy ne közvetlenül az etetés után sétáljatok, várj körülbelül 1 órát, nehogy bélcsavarodást kapjon!

Etetés és illemhely

Alapvető szabályként mindig legyen friss vize a kutyádnak, és az etetéseket mindig ugyanabban a napszakokban tartsd. Ezzel összhangban a sétáltatásokat is, amikor nemcsak a terepet fedezheti fel a kis négylábú, hanem a kisebb folyó ügyeit és a nagyobb dolgokat is elvégezheti. Előfordulhat, hogy ez elején még nem tudja megvárni, amíg hazaérsz, de ha következetes vagy, és mindig ugyanabban az időben viszed le reggel is és este is, akkor hamarosan be fog állni a szervezete. A kezdeti időkben használj kutyapelenkát!

Szőr mentén

A legideálisabb, ha olyan kutya mellett döntesz, amelyiknek a szőre nem vagy kevésbé hullik, így nem kell minden egyes nap takarítanod és a ruháid sem kapnak szőrmedíszítést. De természetesen nem lehet ez a fő szempont, ha már beleszerettél egy kiskutyába. Ha olyan fajta mellett döntöttél, amelyiknek külön karbantartást igényel a szőre, akkor vidd kutyakozmetikushoz, mert azon túl, hogy még szebb lesz, nekik is jólesik egy kis szépítkezés. A legtöbb helyen a bűzmirigyeiket is kinyomják, és a tappancsukon a karmokat is ápolják!

Saját kuckó

A kutyádnak is kell egy kis vacok, ami csak az övé. Legyen az egy párna a sarokban, vagy a kanapé mellett, vagy egy kis plüssházikó, adj neki saját teret, ahová visszavonulhat. A négylábú barátainknak is lehet olyan napja, amikor kevésbé vágyik a társaságra, vagy ha épp kicsit feszültebb, ez lesz az a hely, ahol megnyugodhat és álomra hajthatja a fejét.

Erkély

Ha erkélyes lakásban élsz, akkor figyelj arra, hogy ne hagyd nyitva az erkélyajtót, ha a rács akkora, hogy a kutya feje kifér rajta! A függönyt húzd el, hogy minél több inger érje a kis kedvencet, igyekezz minél több fényt és teret biztosítani a számára, de a biztonsága érdekében csak akkor engedd ki az erkélyre, ha otthon vagy te is!

Még több örökbefogadás az NLCafén: 

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top