Életmód

Így jöhet össze a kedvezményes nyugdíjad – ezek az évek számíthatók bele a nőknél

Nőként kedvezményes nyugdíjad is lehet – vagyis nem kell végigdolgoznod az öregségi nyugdíjhoz kötelezően elírt 40 évet, vagy betöltened a 65 éves kort ahhoz, hogy nyugdíjba mehess. Fontos azonban, hogy igazolni is tudd azokat az éveket, amik beleszámíthatók ebbe a kedvezményes nyugdíjba – lássuk tehát, melyek ezek!

A nyugdíjhoz szükséges szolgálati évek kiszámítása meglehetősen bonyolult dolog, hiszen rengeteg tényezőtől függ, és még nehezebb akkor, ha szeretnéd igénybe venni a nők számára felkínált kedvezményes nyugdíj lehetőségét. Jelen állás szerint a “sima” öregségi nyugdíjhoz legkevesebb 40 év munkaviszonyt kell felmutatni vagy be kell tölteni a 65 évet (aki 1956. december 31-e előtt született, annak ennél kevesebbet, de ebben az esetben is minimum 62 évet), ha viszont megfelelsz az alábbi kritériumoknak, akkor már 32 év munka után is elmehetsz nyugdíjba. Sőt még ezt is tovább lehet csökkenteni 7 évvel, ha igazolni tudod azokat a körülményeket, amiket a következőkben veszünk sorra.

Így jöhet össze a kedvezményes nyugdíjad – ezek az évek számíthatók bele a nőknél

Alapszabályok a nők kedvezményes nyugdíjához

Ahhoz, hogy nőként kedvezménnyel vonulhass nyugdíjba alapesetben három dolognak mindenképpen teljesülnie kell:

1. minimum 40 év keresőtevékenységgel és gyermekneveléssel szerzett jogosultsági időt kell tudnod igazolni, amelyből legalább 32 évi szolgálati időt keresőtevékenységgel (munkával) kell megszerezni. (Ez a 32 év lecsökkenthető 30-ra, ha a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket ápolsz, illetve még további évekkel csökkenthető, ha a saját háztartásodban öt vagy annál több gyermeket nevelsz – 5 gyermek után egy évvel, és minden további gyermek után egy-egy csökken a szükséges szolgálati idő. Így maximum 7 évvel csökkenthető a szükséges szolgálati évek száma.)

2. Azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, már nem állhatsz biztosítással járó jogviszonyban, vagyis legkésőbb egy nappal ezelőtt meg kell szűnnie a munkavégzésre irányuló összes jogviszonyodnak (például munkaszerződés, megbízási szerződés).

3. Ezenfelül fontos kritérium, hogy a szolgálati időbe csak azok a munkaviszonyok számítanak bele, amely során TB biztosítási jogviszonyban álltál, és az ebben szerzett jövedelmed vagy ellátásod után az előírt nyugdíjjárulékot levonták, vagy a levonás alól jogszabályi mentességet kaptál.

Ezek az évek számolhatók el a kedvezményes nyugdíjhoz

Lássuk most kicsit részletesebben, mik azok, amik beleszámíthatók a nők kedvezményes nyugdíjához szükséges 40 évnyi jogosultsági időbe:

– Kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony révén szerzett szolgálati idő

– a terhességi-gyermekágyi segélyben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel, vagy ezekkel egy tekintet alá eső, 1998. január 1-jét megelőzően szerzett szolgálati idő.

– háromévesnél fiatalabb gyermek gondozásával töltött fizetési nélküli szabadság 30 napot meghaladó tartama alatt szerzett szolgálati idő.

– tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, tizenkét évesnél fiatalabb, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek gondozásával fizetési nélküli szabadság 30 napot meghaladó tartama alatt szerzett szolgálati idő.

Így jöhet össze a kedvezményes nyugdíjad – ezek az évek számíthatók bele a nőknél

Ezt NEM számolhatod el a kedvezményes nyugdíjhoz

Legalább olyan fontos tudni azt is, hogy mi NEM számolható el a nőknél kedvezményes nyugdíj esetén szolgálati időként:

– Tanulmányi idő – kivéve a szakmunkástanulói vagy szakközépiskolai tanulói évek alatti kötelező nyári gyakorlat ideje, ha erre van igazolás (figyelem, az év közbeni szakmai gyakorlat NEM számít ebbe bele!) A diákként végzett bejelentett nyári munkák viszont természetesen beleszámítanak a szolgálati időbe.

– a munkanélküli/álláskeresési ellátás folyósításának tartama,

– a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás folyósításának tartama,

– a 18 év feletti tartósan beteg hozzátartozó ápolása miatt folyósított ápolási díj folyósításának tartama,

– a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékkal szerzett idő,

– a passzív (a TB biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított) táppénzen töltött idő,

– az 1998. január 1-jét megelőzően – nem gyermekgondozás vagy gyermekápolás miatt igénybe vett – fizetés nélküli szabadság egyébként szolgálati időnek minősülő első 30 napja.

 

Olvasson még idősekről és nyugdíj témában az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top