Életmód

Megmentenél egy elhagyott állatot? Ez az örökbefogadás menete!

Az örökbefogadással felelősséget vállalsz egy kis életért, olyan érző lényekért, akik megmentésük előtt sokszor rossz körülmények között éltek. Ennek megfelelően az örökbefogadás is komoly és alapos gazdiszűrés után lehetséges. Lássuk, mi az örökbefogadás menete!

Mivel az állatotthonok célja az, hogy megbízható, felelősségteljes gazdihoz és jó helyre kerüljenek az állatok, így alapos és körültekintő szűrés után kerülhet csak hozzánk a kiszemelt kedvenc.

Megmentenél egy elhagyott állatot? Ez az örökbefogadás menete!

Személyes kontakt

Először is az állatmenhely dolgozói elbeszélgetnek veled, hogy megismerjenek kicsit, megtudják, hogy az életvitel, amelyet élsz, és a személyiséged alkalmas-e arra, hogy egy kis életért felelősséget vállalj. Ne feledd, a lelkesedés és az, hogy szereted az állatokat, magában nagyon kevés egy kisállat gondozásához! Az sem mindegy, hogy lakásban vagy kertben szeretnéd-e tartani az állatot, sőt bizonyos állatotthonok esetében az sem, hogy albérletben vagy saját lakásban élsz-e: lehet, elsőre ez furcsán hangzik, de gondolj bele, ha költöznöd kell, egy kisállattal mindig nehezebb az albérlettalálás, és sajnos vannak, akik elkeseredésükben az utcára teszik az állatot. Fontos az is, hogy milyen korú és múltú kedvencet akarsz örökbe fogadni: sok állat súlyos traumán esett át, így speciális gondozást és különösen nagy odafigyelést igényel.

Örökbefogadási szerződés

Ha otthont teremthetsz a kis megmentett kedvencednek, akkor az állatotthonok örökbefogadási szerződést kötnek veled, ezzel is hivatalossá téve az örökbefogadást. Némely állatotthonok kérnek örökbefogadási díjat, amit természetesen a menhely fenntartására és az állatok ellátására fordítanak, más menhelyek nem teszik díjtól függővé az örökbe adást, de örömmel fogadnak bármekkora felajánlást. Gondolj bele: az állatok oltásai, kezelései, műtétjei, étele és a menhely fenntartása rengeteg pénzt emészt fel, amit támogatás nélkül nem tudnának működtetni.

Ivartalanítás

 Mivel sajnos nagyon sok a kóbor állat, akiknek nemhogy gazdihoz, de menhelyre sincs esélyük bejutni, így az állatotthonok – érthető módon – ivartalanítva adják át a kiválasztott állatot, hogy még véletlen se fordulhasson elő az, hogy az utcára kerülnek az újabb jövevények. Akár kutya, akár cica a kiszemelt, ne feledd: egy vemhesség alkalmával akár 10-12 apróság is születhet, felelősségteljes és gondoskodó gazdát találni nekik pedig nehezebb, mint gondolnád! Kölyökkutyák és kiscicák esetében rendszerint az örökbe adási szerződésbe foglalják, hogy később, meghatározott időn belül, a gazdi ivartalaníttatja a kedvencét, amit ellenőriznek is. Ezzel nemcsak az álvemhességet, de az igen gyakori ivarszervi daganatos megbetegedéseket, cicák esetében pedig a leukózist is nagyobb eséllyel lehet kiküszöbölni.

Még több örökbefogadás az NLCafén: 

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top