Életmód

Matekzseniként tért magához a kómából a 19 éves fiú

Hágen András egy focibalesetet követően hetekig feküdt kómában. Miután magához tért, jobb oldala lebénult, újra kellett tanulnia a beszédet.

Csak később, a felépülése után derült ki, hogy a sérülésnek – egész pontosan a koponyatörésnek – köszönhetően meglepő új képességekre is szert tett. A ma már 33 éves szederkényi földrajz–történelem szakos tanár a Borsnak mesélte el, hogy gimnáziumban bizony megszenvedett a matematikával. “Sosem volt jó belőle, buktam is” – mondja, majd hozzáteszi, fizikából is épphogy meglett neki a kettes.

Képünk illusztráció - Kép forrása: Thinkstock
Képünk illusztráció – Kép forrása: Thinkstock

Aztán 19 éves korában, egy focimeccs során András csúnyán megsérült: betört a koponyája. Miután magához tért a több héten át tartó mesterséges kómából, újra tanult beszélni és járni is, jött rá, hogy a matematikához való viszonya teljesen megváltozott: megértette a legbonyolultabb játékelméleti és valószínűségszámítási feladatokat is. Ma már publikál is a témában.

“Éveken át azt hittem, megőrültem” – vallja be András, aki a Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet főmunkatársától tudta meg, hogy a vele történtek hátterében az úgynevezett savant-szindróma áll.

Olvass még többet a kómáról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top