Életmód

Így dolgozhatsz nyugdíj mellett – 2 fontos szabály, amit ismerned kell

Az állami nyugdíj sokszor alig elegendő a havi rendszeres kiadások fedezésére, ezért sokan vállalnak kiegészítő keresetet nyújtó állást mellé. Megmutatjuk, milyen szabályok vannak érvényben ezzel kapcsolatban.

A nyugdíj mellett általában különösebb megkötések nélkül vállalhatunk munkát, de természetesen itt is vannak kivételek, ezért jó, ha, ha tisztában vagyunk az ide vonatkozó két fontos szabállyal.

A versenyszférában nincs korlátozás

Akik öregségi nyugdíjban részesülnek – vagyis betöltötték a nyugdíjkorhatárt, és úgy vonultak vissza – korlátozás nélkül vállalhatnak munkát a versenyszférában. Ha viszont közalkalmazottként vagy hasonló jogviszonyban helyezkedünk el, akkor a nyugdíj folyósítását akkor is be kell szüntetni, ha öregségi nyugdíjat kapunk.

Így dolgozhatsz nyugdíj mellett – 2 fontos szabály, amit ismerned kell

A nők kedvezményes nyugdíjánál kereseti korlát van

Azoknak a nőknek, akik korkedvezménnyel mentek nyugdíjba, csak egy bizonyos bérhatárig engedik a szabályok, hogy munkát vállaljanak nyugdíj mellett. Ez a korlát az érvényben lévő minimálbér mértékétől függ: a munkával megkeresett bérük egy év alatt maximum az aktuális tárgyév első napján érvényes bruttó minimálbér összegének 18-szorosa lehet. Ez az éves keretösszeg 2016-ban 1 998 000 forint. Azoknak a munkavállaló nőknek, akik korkedvezményes nyugdíjasként ennél többet keresnek, a következő hónap első napjától a tárgyév végéig (de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig) szüneteltetniük kell a nyugdíjellátás folyósítását. Ha a keretösszeget decemberben lépi át az ellátásban részesülő munkavállaló, akkor nem szüneteltetik az ellátás folyósítását, de vissza kell fizetnie annak decemberi összegét. Ez a szabály a szolgálati járandóságban részesülő személyekre is vonatkozik attól függetlenül, hogy férfi vagy nő az illető. Természetesen a nyugdíjat náluk is szüneteltetni kell akkor, ha közalkalmazotti, közszolgálati tisztviselői vagy hasonló jogviszonyban vállalnak munkát.

Olvasson még idősekről és nyugdíj témában az NLCafén

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top