Életmód

Zsebpénz iskolásoknak – mikor, mennyit, és hogyan?

Ha azt szeretnéd, hogy a gyereked felnőttként ne essen egyik adósságból a másikba, hanem beosztással élő, takarékos emberré váljon, aki jól irányítja a pénzügyeit,  kezdd el idejében megismertetni a pénzzel kapcsolatos fogalmakkal és teendőkkel. Ennek egyik legjobb eszköze a zsebpénz.

Érdemes a zsebpénz-kérdésre egy kis időt szánnod még azelőtt, hogy el kezdenéd “folyósítani” a gyerekednek a havi apanázst. Fontos ugyanis, hogy ebben a témában tiszták legyenek a motivációid, hiszen a zsebpénzhez kötődő élmények és tapasztalatok döntően befolyásolják majd a gyereked viszonyát a pénzhez felnőtt korban is. Íme pár alapvető tanács a zsebpénzzel kapcsolatban, amit nem árt fontolóra venni. 

Zsebpénz iskolásoknak – mikor, mennyit, és hogyan?

Vond be a gyereked családi pénzügyekbe 

Már azelőtt érdemes a gyerekedet bevonni a családi költségvetés körüli teendőkbe, hogy először zsebpénzt adsz a kezébe. Jó, ha a gyermek látja, hogy a pénzzel kapcsolatban komoly feladatok vannak: számolni, tervezni és beosztani kell, és mindez fontos részét képezi egy család működésének. Már kicsi korában elviheted magaddal vásárolni, vagy a bankba pénzt betenni és kivenni, megengedheted neki, hogy ő nyújtsa át a kasszás néninek a pénzt, és hagyd, hogy ott zsizsegjen a konyhaasztal körül, amikor a csekkekkel bíbelődtök vagy a következő havi költségvetést számoljátok. Fontos azonban, hogy soha ne érezze a gyermek azt, hogy a pénz mindennél fontosabb dolog, és hogy ekörül forog a család élete – persze ehhez az kell, hogy te magad se érezd így. Amikor eljuttok oda, hogy megkapja az első zsebpénzét, hívd meg “hivatalosan” is a költségvetési megbeszélésekre, ahol láthatja majd a pénzzel kapcsolatos konkrét teendőket, és azt is, hogy az ő zsebpénze milyen helyet foglal el ebben a költségvetésben. Ekkor taníthatod meg neki az olyan alapvető fogalmakat, mint a kiadás és bevétel, vagy azt, hogy mit jelent a pénz beosztása. Mutasd meg neki, hogy ahhoz, hogy ne legyenek pénzgondjaitok, el kell különíteni a fix és várható kiadásokra egy részt a bevételekből, egy másik részt a megtakarításnak, egy harmadik részt pedig vésztartaléknak, és végül a maradék az, amit szabadon elkölthet kedve szerint a család. Részletezzétek a kiadásokat, ami közben láthatja, hogy ő zsebpénze is a része a családi költségvetésnek, és hogy ez a pénz nem csak úgy, varázslatos módon kerül elő apu vagy anyu zsebéből, hanem meg kellett dolgozni érte. Azt azonban soha ne emlegesd fel, hogy mennyi fáradságodba került, hogy zsebpénzt adhass neki, hiszen te sem éreznéd jól magad attól, ha terhet jelentenél annak, akit szeretsz, és akinek ki vagy szolgáltatva.

Legyél következetes

Mint mindenben, a zsebpénz kérdésében is fontos, hogy következetes legyél. Ha úgy döntesz, rendszeresen adsz zsebpénzt a gyerekednek, akkor azt mindig pontosan, a megállapodásotok szerint tedd meg, és annyit adj, amennyit megígértél. Ne csússz vele, de ne add előbb sem, és ne adj se többet, se kevesebbet, mint amennyit előre megbeszéltetek. A pénzzel kapcsolatban az egyik legfontosabb dolog a pontosság – ha te magad kiszámíthatatlan vagy és összevissza adod a zsebpénzt, akkor a gyereked ezt a rossz példát tanulja meg tőled, és jó eséllyel hanyag lesz a pénzügyeiben.

A zsebpénz a gyerekedé – döntsön ő a sorsáról

Ha egyszer zsebpénzt adsz a gyerekednek, akkor az legyen teljesen az övé, és ö dönthesse el, mire fordítja. Sokkal jobb, ha ebben a kérdésben minden felelősség az ő vállain nyugszik, hiszen akkor a következmények terheit és örömeit is neki kell viselni – márpedig ezekből a tapasztalatokból tanul a legtöbbet. Legyél azonban mindig nyitott rá, hogy a pénzével kapcsolatos dolgait megbeszélhesse veled. Ne teremtsd le, ha butaságokra és idő előtt elszórja a saját pénzét – legfeljebb vond meg a vállad és mondd, hogy ez már az ő baja – majd legközelebb okosabban bánik a pénzével. Ilyenkor felajánlhatod, hogy megmutatod neki, hogyan tudja a következő zsebpénz okosabban beosztani.   

A kötelező kiadásokat ne nevezd zsebpénznek 

A bérlet, a menzapénz, a tankönyvek ára, az iskolai kirándulás költségei nem számíthatnak bele a zsebpénzbe. Az más dolog, ha a gyereked önként felajánlja, hogy a zsebpénzéből beleszáll ezekbe a kiadásokba – ezt nyugodtan fogadd el, mert ezzel komolyan veszed őt, és az ilyen gesztusok segítik elő, hogy ő maga is komolyan vegye majd magát és a pénzügyeit.

Ne pénzzel jutalmazz 

Egy gyereknek sokkal nagyobb és értékesebb jutalom a pénznél a szülő érzelmi elismerése: a figyelem, a szeretet és a jó szó. Ha rászoktatod a gyereked arra, hogy fizetést kap azért, ha a szobáját rendben tartja, segít a házi munkában vagy rendesen elvégzi az iskolai feladatait, akkor ezekben a dolgokban a későbbiekben is rossz motiváció vezérli majd: nem a tudás öröméért és a kíváncsisága kielégítéséért tanul, és nem belső igényéből fakad, hogy “rendes”, jól nevelt ember legyen, hanem anyagi ellenszolgáltatás reményében teszi ezt. Jutalmazd őt dicsérettel a jó viselkedésért, és ne tedd a pénzt az emberség értékmérőjévé.

Ha elfogyott, ne pótold ki

Ha idő előtt elköltötte a gyerek a zsebpénzét, ne légy lágyszívű, és ne pótold ki. Nagyon fontos megtapasztalnia, hogy a pénz véges dolog, és mindenkinek egy meghatározott keretből kell gazdálkodnia: ha ez a keret kimerül, akkor magától nem terem helyette pénz, ellenben ha okosan beosztja, akkor a következő zsebpénzig is marad belőle. Ezzel a szigorúsággal arra ösztönzöd a gyereked, hogy megtanuljon előre számolni, gazdálkodni és beosztással élni – vagyis csupa olyan dologra, amik nélkül felnőtt korában folyton pénzgondokkal fog küzdeni.

Zsebpénz iskolásoknak – mikor, mennyit, és hogyan?

Legyen saját keresete is

Nem elég megtanítani a gyereket arra, hogy hogyan kell a pénzzel bánni, azt is meg kell tapasztalnia, hogy miként lehet a pénzt megkeresni, Ezért adj lehetőséget neki, ha már elég nagy hozzá, hogy munkával szerezzen bevételt magának: például hosszabb-rövidebb nyári diákmunkákkal, ahol a családtól függetlenül, más környezetben, idegen ember vezetése mellett dolgozhat meg a fizetségéért. Bevonhatod a családi vállalkozásba is – ha van ilyen –, és elláthatod feladatokkal előre megszabott bérért, akár egy rendes munkatársat. Nagyon tanulságos lehet például az a játék is a gyerekeknek, amikor amerikai mintára egy kis asztalkánál limonádét árulnak nyáron a ház előtt – ez kicsiben megmutatja nekik, milyen egy vállalkozást létrehozni, terméket előállítani, vevőkkel bánni, terméket népszerűsíteni és eladni. De számtalan más módja is van az ilyen tapasztalatszerzésnek: ha vannak például gyümölcsfáitok, vond be a gondozásukba, a szüretbe, és vigyétek el együtt a piacra a terméket eladni. Fontos azonban, hogy olyan pénzkereseti lehetőséget teremts, ami nem kötődik az otthoni feladatokhoz – a lakás kitakarításáért, rendrakásért, tanulásért, bevásárlásért, szemét lehordásért neked talán külön fizetnek? Neki sem fognak, ha felnő, és majd a saját háztartásáról kell gondoskodnia. Ezért ne is szoktasd rá, hogy pénzt kap ilyen dolgokért.

Mikortól adjuk?

Vannak, akik szerint az iskolás évek megkezdésekor lehet már zsebpénzt adni, de szerintünk ez mindaddig felesleges, amíg a gyermek nem ismerkedik meg a számokkal és nem képes némi absztrakt gondolkodásra. Ez 8-10 éves kor körül alakul ki, ekkor már el lehet – és el kell – kezdeni a pénzhez kapcsolódó ismeretek megszerzését.

Mennyit adjunk?

8-12 éves kor között havi 4-6000 forint zsebpénzből “gazdálkodik” a legtöbb gyerek Magyarországon. Ennél többet felesleges adni, mert az alapvető igényeket – ami általában az iskolai büfében való vásárlást jelenti – ez az összeg fedezi. Nagyobb gyerekeknek fokozatosan lehet emelni a zsebpénzt, de arra ügyeljünk, hogy még akkor se adjunk az átlagosnál sokkal nagyobb összeget, ha ezt megtehetnénk, mert ez sokszor arra csábítja a gyerekeket, hogy felvágjanak a társaik előtt azzal a pénzzel, amit nem ők kerestek meg. Ez pedig nem segíti a gyerek egészséges jellemfejlődését.   

Zsebpénz iskolásoknak – mikor, mennyit, és hogyan?

No1. szabály: a PÉLDAMUTATÁS 

Hiába minden okos szó, kérlelés, dorgálás, lelki fröccs, elméleti és gyakorlati oktatás vagy szülői furfang, ha a gyerek rossz példát lát. Egy percre se feledd el, hogy a gyerekeid utánzással tanulnak, ezért hiába beszélsz szép és jó dolgokról nekik, ha közben a tetteiddel más mintát mutatsz. A pénzzel való helyes bánásmódot is úgy taníthatod meg igazán, ha magad is alkalmazod azokat a napi gyakorlatban. A legjobb módszer ezért az, ha elsőként megnézed, vajon a saját pénzkezelési módszereid helyesek-e vagy sem: van-e tanulnivalód ezen a téren, vagy pedig hibátlan profi vagy? Egyáltalán egészséges-e a pénzhez való viszonyod? Ha volna még mit tanulnod a pénzügyekről, akkor vágj bele, és képezd magad – már önmagában ez is jó a példa, hiszen a gyermek megtanulja belőle, hogy sosem késő tökéletesíteni a tudását és felnőtt fejjel sem szégyen a tanulás. 

Mentés

Mentés

Az OTP Bank szakértőjének tippje a témában:
“A gyerekek számára kiemelten fontos, hogy legyen alkalmuk megtanulni, hogyan lehet a kicsiből is sokat kihozni, tervezni, jövőtudatosan élni. Banki munkatársként és kétgyermekes anyukaként is tapasztalom, milyen fontos, hogy már gyermekkorban elkezdjük elsajátítani az alapvető pénzügyi ismereteket, hogy később felnőttként is megfelelő tudatossággal és előrelátással tudjunk mérlegelni pénzügyeinket illető döntési helyzetekben. Az OTP Bank munkatársaként lakossági megtakarítással, számlavezetéssel és fogyasztási hitelekkel kapcsolatos szakértő tanácsaimmal nap mint nap segítek ügyfeleimnek kiválasztani a számukra legmegfelelőbb pénzügyi megoldást.” Vachó Ildikó, az OTP Bank budafoki fiókjának munkatársa

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top