Életmód

Kullancs helyett a nyers tej is fertőzhet

Nemcsak a kullancsoktól, hanem a nyers tejtől is elkaphatja az ember a vírusos agyvelőgyulladást. A nyers tejet csak forralás után ajánlják fogyasztani a szakértők.

Csípés nélkül is elkaphatja az ember a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancsencephalitis), ugyanis a nyers kecske- és tehéntej is lehet vírushordozó. A szakértők csak forralás után javasolják a házi gazdaságokban megtermelt nyers tej fogyasztását. A forralással (pasztörizálásal) a kórokozók döntő többsége elpusztul.

Mivel a kecskén nem jelentkeznek a betegség tünetei, és a kecsketej akár 9-10 napig is fertőző maradhat, ezért jobb mindig ébernek lenni. A magas rizikójú területek közé tartozik a nyugati, délnyugati megyék közül főleg Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Vas és Veszprém megye, északon elsősorban Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye, illetve az Északi-középhegység.

A kullancsok és a nyers tej által is terjesztett kullancsencephalitis ellen a leghatékonyabb védekezés az oltás, amit célszerű az influenzaszezont lehetőleg elkerülve, akár már a tél legelején beadatni.

Olvass még a kullancsokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top