Mindennapok

Járj túl a saját eszeden, és használj fogselymet – 15 tuti tipp idősektől

A most következő bölcsességek 60 fölötti emberektől származnak, akiktől azt kérdezték, mit tanácsolnának azoknak, akik feleannyi idősek, mint ők. Szívem szerint bekeretezve kitenném a falra minden mondatukat.

Egyszer, mikor épp pocsék lelkiállapotban voltam, megkérdeztem örökké mókázó, életerős nagyapámat, ha még egyszer 25 éves lehetne, mit csinálna másképp az életében. Rám emelte hihetetlenül bölcs tekintetét, és azt felelte: “nem jó a kérdés, kislányom. Az igazi feladat pont az, hogy úgy élj, hogy amikor vén fejjel visszagondolsz a múltra, eszedbe se jusson, hogy valamit másképp kellett volna csinálni. Próbáld minden helyzetből a tőled telhető legjobbat kihozni.”

Remélem, idővel én is leszek majd olyan bölcs, hogy ha elém áll a gyerekem egy hasonló kérdéssel, tudok neki valami olyan hasznos tanácsot adni, amilyenek a most következők.

Az emberek mindig azt szajkózzák: válassz olyan munkát, amit szeretsz. De nem ez a lényeg. A legjobb munka az, amit néha imádsz, de mindig elviselhetőnek érzel, és keresel vele annyit, hogy fizetni tudd a számláidat. Szinte senkinek nincs olyan munkája, amit mindennap egyformán szeret.

Az élet egy szempillantás alatt eltelik. Ne házasodj túl fiatalon, élj előtte egy kicsit. Láss világot, próbálj ki minél több dolgot!

Ne vedd túl komolyan az életet. Még akkor is, amikor minden borúsnak és reménytelennek tűnik, próbálj nevetni. Az élet valójában nevetséges.

Egy igaz barát éjjel kettőkor is rohan hozzád, ha kell. Aki nem rohan, az nem barát, csak ismerős.

A legfontosabb ember az életedben az, aki úgy döntött, hogy megosztja veled az egész életét. Bánj vele ehhez méltóan.

A gyerekek nagyon gyorsan felnőnek. Tölts velük annyi értékes időt, amennyit csak bírsz.

Senki nem hal meg úgy, hogy azt kívánja, bárcsak többet dolgozott volna. Dolgozz keményen, de ne helyezd a munkát előbbre a családodnál, a barátaidnál – és saját magadnál.

Lehet, hogy hosszú életed lesz, lehet, hogy rövid – ki tudja. De akárhogy is lesz, azt fogod kívánni, bárcsak jobban vigyáztál volna magadra fiatal korodban.

Amikor úgy érzed, több terhet már nem tudsz cipelni, állj meg egy kicsit. Ne rágódj a múlt problémáin és azon, mit hozhat még a jövő, próbálj csak a jelen pillanatra figyelni. Lásd meg benne a szépet, a jót. Vegyél egy nagy levegőt és pihenj egy kicsit néha.

Egyél annyit, mintha egy diétázó szívbeteg lennél. Ha így teszel, sose leszel az.

Egy életünk van ezen a Földön. Vigyázz, nehogy úgy ébredj 60 évesen, hogy egy csomó dolgot elmulasztottál, amiről álmodtál korábban.

Lehet, hogy ez nem túl mélyenszántó gondolat, de hidd el fontos: használj fogselymet, mert fogászati problémák elég szörnyűek.

Ne tekintsd szentírásnak senki tanácsát se. Hallgasd meg, amit mások javasolnak, de a döntéseidet hozd meg magad. Azt tanácsolom, hogy a saját tanácsodra hallgass.

A tárgyak csak tárgyak. Ne kapaszkodj görcsösen az anyagi dolgokba, inkább használd ki az idődet, és gyűjts élményeket.

Amikor először találkozol valakivel, ne hagyd, hogy a külsőségek elvonják a figyelmedet. Gondolj arra, semmit nem tudsz még az illetőről. Látod a nemét, a bőrszínét, a korát, a ruháit, de ebből még nem tudsz meg semmit. Az agyunk szereti a kategóriákat, ezért érzel rögtön késztetést, hogy mindenkit berakj egy bizonyos skatulyába. De a skatulyázás valójában korlátozza a gondolkodást, úgyhogy állj ellen a kísértésnek. Járj túl a saját eszeden.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top