Életmód

200 ezret is spórolhatsz a tudatos vásárlással

Pár jó tanács, hogy gondolhatod át jobban a vásárlást, amivel csökkentheted annak az évi 200 kiló élelmiszer-hulladéknak a mennyiségét, ami fejenként képződik Magyarországon.

Magyarországon évente fejenként 400 kilogramm hulladék keletkezik, melynek jelentős részét bevásárlásaink során visszük haza. Itthon 2 millió tonna, vagyis személyenként évente 200 kilogramm ennivaló megy a kukába, derül ki a Tudatos Vásárló cikkéből. Habár az étel könnyen lebomlik, ugyanakkor eközben nagymértékű üvegházhatású gáz, körülbelül évi 170 millió tonna szén-dioxid keletkezik.

Mivel a vásárlásaink 40 százaléka nem tervezett,  és egy néhány évvel ezelőtti statisztika szerint itthon a lakosság átlagosan évente félmillió forintot költ élelmiszerekre, amelynek jelentős része, körülbelül 50-200 ezer forint értékű áru a szemétben végzi, így néhány könnyen betartható jó tanáccsal készültek a tudatos vásárlók:

  1. Írj bevásárlólistát, mielőtt boltba indulsz, így nem kerül felesleges termék a kosárba!
  2. Válaszd a nagyobb kiszerelésű terméket, ennek megvásárlásával nemcsak időt, pénzt takarítasz meg, de még kevesebb hulladékot is termelsz!
  3. Ne menj éhesen vagy szomjasan vásárolni! 
  4. Vásárold a friss és a hazai termékeket!
  5. Annyit és olyat vegyél, amire tényleg szükséged van, és elfogyasztasz!
  6. Ne dőlj be minden promóciónak, akciónak!
  7. Hasznos, és tartós dolgokat vásárolj, amiket nem csak egyszer fogsz használni!
  8. Fordíts több időt és kevesebb pénzt az ajándékok kitalálására! Ajándékozz inkább élményt!
  9. Ha megoldható, vásárolni egyedül menj, hagyd otthon a gyerekeket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top