Életmód

Megdöbbentő kísérlet: ennyit számít, hogy mennyit alszol

Egy 46 éves asszony vállalkozott rá, hogy alvásmegvonási kísérletben vesz részt – Sarah csak két órával aludhatott kevesebbet, a kísérlet mégis megdöbbentő eredményeket hozott.

Tudjuk jól, hogy a megfelelő alvás nagyon sokat számít, és érezzük is magunkon, ha kialvatlanak vagyunk. Ez a kísérlet azonban rávilágít, mennyire drasztikus következményei lehetnek akár két óra alvásmegvonásnak is. A 46 éves brit asszony, Sarah Chalmers vállalkozott rá, hogy részt vesz a kísérletben: először mindössze négy órát alhatott (hajnali 2-től reggel 6-ig), a következő héten hatot, végül pedig visszatérhetett a normális, 8 órás alvásidőhöz.

Megdöbbentő kísérlet: ennyit számít, hogy mennyit alszol

Érdekes módon az első hetet még egészen jól bírta, bár délutánonként “furcsa, másnapossághoz hasonló” érzésről számolt be. A második hétre jelentkeztek igazán a problémák: Sarah rémesen fáradtnak érezte magát, ingerlékeny volt, és gyakran vágyott édességre, hogy nassolással szerezze vissza a hiányzó energiát.

Ráadásul az asszony külsején is észrevehetőek voltak a változások: arca öregebbnek tűnt, a pórusai kitágultak, arcbőre szürkébbnek, megereszkedettebbnek tűnt.

A rendes alvási idő visszaállításával természetesen a problémák is megszűntek – Sarah arcbőre rendbe jött, kedélyállapota javult. A kutatók szerint ennyire sokat számíthat ez a mindössze kétórás különbség is. 

BrightSide

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top