Életmód

Sorra betegednek meg a lovak Magyarországon

Egy hónap alatt Pest, Fejér és Heves megyében is megjelent a lovaknál a Nyugat-nílusi vírus. A beteg ló gazdájának kötelessége azonnal értesíteni a hatóságokat.

Nyár végétől novemberig rendszeresen előfordul a Nyugat-nílusi vírus megjelenése a lovaknál. Ez az idegrendszeri megbetegedés bejelentési kötelezettség alá tartozik, a lótartóknak értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégezteti az azonnali és térítésmentes szerológiai (IgM ELISA teszt) vizsgálatot. Mivel a betegség lóról lóra nem terjed, a jogszabályok semmilyen forgalmi korlátozást nem írnak elő.

A betegség kimenetele nagymértékben függ az azonnali és megfelelő ellátástól, ezért a gyanús állatok kezelését késlekedés nélkül meg kell kezdeni

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közölte, hogy Állatorvostudományi Egyetem Járványtani és Mikrobiológiai Tanszéke a nyugat-nílusi vírus kórjelzésével kapcsolatos kutatásokat végez. A hatóság kéri, hogy az állatorvosok gyanús esetekben – a vér mellet – vizeletmintát is juttassanak el a tanszékre.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top