Életmód

Még mindig a nők végzik a házimunka javát

Egy friss felmérés szerint a házimunka megoszlása továbbra is igen aránytalan a családokon belül, de még az azonos nemű pároknál sem egyértelmű a felezés.

A házimunkát láthatatlan munkának is nevezik, mivel azt jellemzően olyan emberek végzik el, akik előtte letudták a műszakot “rendes” munkahelyükön, aztán irány haza, főzni, mosni, takarítani és így tovább.

Az amerikai Indiana University Second Shift (második műszak) című kutatása pedig megvizsgálta, hogyan oszlik meg a házimunka a családokban: nem meglepő módon a hagyományosnak tartott nemi szerepek mentén. Ez annyit jelent, hogy a java részét a nők végzik, még olyan családokban is, ahol egyébként ők a fő kenyérkeresők. A kutatásban részt vevő tudósokat meglepte, hogy mennyivel többet számít a nem, mint például a pénzkereset.

Sajnos még mindig ez a jellemző (Fotó: Tumblr)
Sajnos még mindig ez a jellemző (Fotó: Tumblr)

“A legtöbb házimunkával kapcsolatos kutatás alapján arra lehetett következtetni, hogy a párok különböző tengelyek mentén osztják fel a házimunkát: például a kevesebbet kereső több házimunkát végez, mint az, aki több pénzt visz haza – magyarázta Natasha Quadlin, a kutatás vezetője. – Azonban a mostani adatokból az derült ki, hogy a nem a legfőbb meghatározó tényező a házimunkát illetően.”

Quadlin és csapata 1025 fős reprezentatív mintán vizsgálta a kérdést, ehhez pedig egy példaházasságban előforduló helyzeteket használtak. A házastársak neme és keresete is véletlenszerűen változott, azonban a kutatók olyan információkat is adtak a résztvevőknek, hogy melyikük inkább feminin vagy maszkulin.

Az egyik ilyen példa szerint Brian és Matt öt éve ismerik egymást, és kicsit több, mint egy éve házasok. Brian fizikoterapeuta egy kórházban, évi 57 500 dolláros keresettel, míg Matt egy helyi újság riportere, aki 25 250 dollárt keres évente. Mindketten sokat dolgoznak, heti nagyjából 40 órát. Ennek ellenére igyekeznek közös programokat találni, sőt gyakran vitatkoznak is arról, hogy mit csináljanak a hétvégén. Brian szívesebben kosarazna vagy nézne akciófilmeket, míg Matt inkább vásárolgatna vagy romantikus filmekkel múlatná az időt.

A kutatók ezután megkérdezték a résztvevőktől, hogy szerintük a házaspár melyik tagjának lenne a fő feladata nyolc háztartási munka és négy olyan teendő, amely a gyerekek ápolásával kapcsolatos.
A válaszok alapján a résztvevők a heteroszexuális nők számára több “női” feladatnak ítélt munkát szántak, de többet kaptak a gendersemleges, illetve a fizikai munkával, valamint érzelmi töltetű (például gyerekellátás) feladatokból is. Ez akkor is így volt, ha a házaspár nő tagja keresett több pénzt. Quadlin arra is rámutatott, hogy a heteroszexuális kapcsolatban élő, rosszabbul kereső férfiaktól még mindig kevesebb házimunkát várnak el, mint a feleségüktől.

A különböző, de az azonos nemű párok esetében is az inkább femininnek számító fél kapta a “női” feladatokat, mint a főzés, takarítás, mosás és nagybevásárlás. A maszkulin félnek pedig főleg olyasmik jutottak, mint az autó karbantartása és a ház körüli munkák.

Quadlin kikérte az amerikai munkaügyi statisztikai hivatal (U. S. Bureau of Labor Statistics) adatait is, ezek alapján azért biztató trendre lett figyelmes: míg 2003-ban a férfiaknak csupán 35 százaléka vett részt például a családi étkezések előkészítésében, ez az arány 2015-ben már 43 százalékra nőtt. Időben kifejezve ez nem jelent túl sokat: 16 helyett 21 percet töltenek ilyesmivel. Ezzel párhuzamosan a nők esetében 54 százalékról 50 százalékra mérséklődött – időben kifejezve ez 6 perc csökkenést jelent.

Ennek ellenére még 2015-ben is a nőknek kellett elvégezni a házimunka oroszlánrészét: a tavalyi évben a nők 85 százalékának kellett főzéssel, fűnyírással vagy egyéb házimunkával, illetve a pénzügyek kezelésével foglalkoznia, míg a férfiaknak csupán 67 százaléka kapcsolódott be ezekbe a feladatokba. Az átlagos nők napi 2,6 órányi házimunkát végeztek el, míg a férfiak esetében ez 2,1 óra volt.

Egy kapcsolódó kutatás nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen mértékű terhelés káros hatással lehet a nők egészségére: azoknál a nőknél, akik hetente 60 órát vagy többet dolgoznak, nagyobb eséllyel alakulnak ki krónikus betegségek. Ugyanez nem volt igaz a férfiakra, még akkor sem, ha ugyanennyi időt töltöttek munkával, az otthontól távol.

Quadlin augusztus 21-én az Amerikai Szociológiai Szövetség 111. éves találkozóján prezentálta a kutatási eredményeket.

További cikkek láthatatlan munkáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top