Életmód

Legyőzte az agyevő amőbát ez a srác

Általában belehalnak az emberek az agyevő amőba által okozott fertőzésbe, de ennek a floridai fiúnak sikerült túlélnie. Volt gyógyszer a kórházban.

Nem túl gyakori betegség az agyevő amőba okozta fertőzés, de az esetek döntő többségében halálos kimenetelű. A floridai Sebastian DeLeont két héttel ezelőtt szállították kórházba súlyos fényérzékenységgel és fejfájással. A fiú nem tudta elviselni, ha bárki is hozzáért.

Az amőba gyakran az édesvízi folyókban vagy tavakban úszó emberek orrán keresztül fertőz, és 97 százalékban halált okoz. A kormányzati járványügyi központ adatai szerint az elmúlt 50 évben 138 fertőzöttből csupán négy élte túl a betegséget, köztük Sebastian DeLeon.

A fertőzés olyan ritka, hogy sokszor nem is gondolnak rá az orvosok. Viszont mikor eszükbe jut, már késő, mert a fertőzés rendkívül gyors lefolyású, és a szükséges gyógyszer nem áll rendelkezésre. Sebastianon viszont gerincvelő-csapolást is végeztek a floridai kórházban, a laborban tisztán látszott a gerincfolyadékban úszkáló amőba.

Hogy élte túl?

Az orvosok 33 °C alá hűtötték Sebastian testét és mesterséges kómába helyezték, majd az amőba elpusztítására alkalmas gyógyszerkoktélt adtak neki. A gyógyszerek egyike, a miltefozin a legtöbb kórházban nem igazán hozzáférhető. Sebastian DeLeon szerencséjére a hatóanyag gyártójának Orlandóban van a székhelye, így a cég vezetőjének fia perceken belül a kórházba juttatta a szállítmányt.

A gyártó és korább áldozatok családjaik szeretnék elérni, hogy az eredetileg mellrák kezelésére kifejlesztett miltefozin elérhető legyen a kórházakban, főleg a déli államokban, ahol az amőba terjedésének kedvez a meleg időjárás.

Sebastian most még csak járókerettel tud közlekedni, terápia segítségével épülhet fel.

Olvass még többet hihetetlen túlélésekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top