Életmód

10 perces reggeli rutin, amitől tuti jó napod lesz

Valószínűleg hallottad már, hogy az egész napod olyan lesz, ahogy kezdődik, ezért ugorj ki az ágyból hajnalok hajnalán, és fuss le 5 kilométert, ha azt szeretnéd, hogy jól érezd magad a bőrödben egész nap. Nem mindenki képes erre, én például még sosem bírtam ezért egy órával korábban kelni, úgyhogy inkább ezt a tízperces gyakorlatot választanám helyette.

Biztos nem lesz olyan hatással az izmaimra, mint amilyennel a reggeli futás, edzés lenne, de most csak a lelki jó hatásokra koncentráljunk inkább. Sokan járnak abban a cipőben, mint én, hogy megfogadják maguknak, hogy hajnalban lefutják a szigetkört, isznak fél liter meleg citromos vizet, meditálnak fél órát és levezetésnek jógáznak is, hogy tökéletes legyen a boldogság. Ott hibázunk mind, hogy túl magasra tesszük a mércét, aztán nem kelünk fel, nem futunk, nem isszuk meg a citromos vizet, és főleg nem jógázunk, úgyhogy végeredményben már úgy indulunk neki a reggelnek, hogy kudarcélményünk van és csalódunk magunkban ébredés után már öt perccel.

Ennek remek feloldása lehet ez a 10 perces gyakorlat, ami annyi rövid, hogy nincs az az önámítás, amivel elhalogathatnánk. Cserébe pedig jó napunk lesz tőle.

1. Adj hálát (1 perc)

A hálának nagy ereje van. Észrevesszük a segítségével, hogy mi mindenünk van, és mi mindennek örülhetünk ebben a pillanatban. Mielőtt reggel kikelsz az ágyból, legalább három dolgot szedj össze, amiért hálás vagy az életedben.

2. Nyújtózkodj (2 perc)

Az egyik legnagyobb kihívás, hogy a reggeli rutin része legyen az edzés, ezt tudjuk kivédeni azzal, hogy pár nyújtást csinálunk két percig. Segít aktivizálni az izmokat, lendületbe hozza a keringést, megnyugtatja az elmét.

3. Meditálj (3 perc)

A többség abban a tévhitben él, hogy legalább 20 perc kell egy rendes meditációhoz, pedig igazából pár perc elég ahhoz, hogy a gondolataid lecsendesedjenek. A meditációnak számtalan jótékony hatása van, többek között növeli az önbizalmat és a kreativitásodat, és jobb lesz a koncentrációd tőle. A személyes kedvencem ez a bárhol végezhető meditáció:

4. Ölelj meg valakit (1 perc)

Az ölelés erősíti az immunrendszert, emeli a boldogságérzetet, oldja a szorongást és csökkenti a stresszt, úgyhogy érdemes reggel rászánni egy percet. Nem kell ehhez párkapcsolat, lehet megölelni a kutyát, macskát, egy fát vagy akár saját magadat is.

5. Vizualizáció (2 perc)

Álmodozz az áloméletről, képzelj magad elé mindent, amire vágysz, amit szeretnél elérni, lásd magad a kellős közepén, boldogságtól sugárzó arccal. Ehhez segítség lehet az is, ha képeket gyűjtesz magadnak a telefonodra vagy egy albumba, amelyek beleillenek az álmaidba, és reggel két percig nézegeted ezeket a képeket.

6. Mondd, hogy “szeretlek” (1 perc)

Nézz bele a tükörbe és mondd magadnak azt, hogy “szeretlek”. Lehet, hogy kicsit zavarba jössz tőle, mert mégis, milyen idiótaság ez már, de azért csak csináld, pár nap alatt belejössz és el is hiszed a végén magadnak, hogy szeretni való ember vagy. Ennek eredménye pedig az lesz, hogy sokkal jobban fogod értékelni magad és megnő az önbizalmat. Egy percet ez simán megér.

Olvass többet a reggeli rutinról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top