Szinkronban cikkek

Zabkásakirálynő: Csak 15 kilót akart fogyni, most több tízezren követik

Gökler Krisztina neve nem biztos, hogy sokat mond, de ha azt mondom, Zabkásakirálynő vagy Oatmealqueen, már biztosan többen kapják fel a fejüket. A fiatal debreceni lányt ma már több ezren követik a közösségi médiában. Pedig 15 kg felesleggel indult el az úton, ma pedig egy bikinifitnesz-versenyen áll színpadra. Az ő története sikerről, tudatosságról és akaraterőről szól.

Mikor kezdtél el tudatosan élni és mi volt vele a célod?

17 évesen éreztem azt, hogy le szeretnék fogyni. Nem voltam nagyon kövér, de nem éreztem jól magam a bőrömben. Január elsején tettem fogadalmat, akkor iratkoztam be egy női edzőterembe.

Miért pont “csak” női terembe?

Mert önbizalom-hiánnyal küszködtem, féltem, mit fognak rólam gondolni mások. Könnyebb volt csak nők között lenni. Elég drasztikusan váltottam, elkezdtem heti 6 alkalommal járni az edzőterembe, ennek pedig csak úgy volt értelme, ha az étkezésemre is odafigyelek.

Amikor az osztálytársaim észrevették, hogy kezdek változni, fogyok, formálódok, akkor jött meg az önbizalmam. Sikerült fél év alatt 15 kilót leadnom. A családom megértette, hogy szeretnék lefogyni, mert látták, hogy élvezem, szeretem csinálni az edzéseket, így nem aggódtak.

Krisztina a nagy fogyás előtt és után
Krisztina a nagy fogyás előtt és után

De hogyan került rád 15 kiló plusz?

A családom alapvetően helyesen táplálkozik, én azonban rengeteget nassoltam. Amikor a suliból hazamentem, leültem tanulni, és szerettem közben chipset vagy valamilyen csokit nasizni. Volt egy pár éves vegetáriánus korszakom is, de ez nem azt jelentette, hogy sok különféle zöldséget ettem, hanem krumplit, kukoricát, tésztát, kenyeret, rántott karfiolt és sajtot. Főleg ennek köszönhettem a súlyfelesleget.

Honnan tudtad, hogy mi a jó, ami még nem radikális?

Próbáltam az interneten körbejárni a dolgokat, ahol persze sok hülyeséget is olvastam, de több forrásból utánanéztem egy-egy témának, és végül összeállt a kép. Elsőre én is belefutottam abba, hogy 1200 kalóriát ettem egy nap, de ez nem tartott sokáig. Fontosnak tartottam a változatosságot, az alapanyagok egészségesebbre cserélését. 76 kilóról indultam, a végére pedig 59 kilóra mentem le. Inkább csak vékony voltam, keveset ettem, éhezett a szervezetem, nem tudtam rendesen izmot építeni.

Az Instagram- és a Facebook-oldal hogyan indult?

A fogyás után indítottam az Instagram-fiókomat. Amikor változtattam az étrendemen, sok ilyen oldalt követtem, kipróbáltam recepteket, lefényképezgettem őket. Eleinte csak a magam szórakoztatására csináltam, aztán jöttek hozzászólások, egyre jobban belejöttem. Az motivált, hogy változatosságra törekedtem, minél szebb ételeket szerettem volna készíteni. Amikor bekerültem egy neves külföldi oldal összeállításába, apukám beküldte a történetemet több  magazinba, így végül a magyar közönség is megismerte az Instagram-oldalamat. Ezután jött a Facebook-oldal, a blogfelület és YouTube-csatorna. De emellett egyetemre jártam, dolgozom, van családom, és van párkapcsolatom, egy hétköznapi ember vagyok, ez talán motiváció arra, hogy ezt más is meg tudja csinálni.

Zabkása királynő: Csak 15 kilót akart fogyni, most több 10 ezren követik

Aztán lefutottál két félmaratont…

Igen. Nekem mindig kell valami cél: az első időszakban a fogyás volt a célom, aztán a félmaratonra való felkészülés. A Wellness magazinban találtam egy edzéstervet, ennek a segítségével nagyon jól éreztem magam a félmaratonon. Hihetetlen érzés volt, hogy egyben le tudtam futni az egészet, nem kellett megállnom egyszer sem.

Most egy bikinifitnesz-versenyen vettél részt. Hogy jön egy verseny gondolata?

Már négy-öt éve járt ezen az agyam, de korábban nem éreztem magamat késznek rá, és ez a műfaj nagyon költséges is. Rengeteg az apró kiadás: a pózolni járás, a barnítás, versenycipő, smink, frizura, a személyi edzésekről nem is beszélve.

Hogyan alakul egy ilyen versenyfelkészülés?

Attól függ, hogy ki honnan indul. A zsír-fehérje-szénhidrát arányait nézzük, ezek fontosak a felkészülés során. Amikor én elkezdtem, nem voltam messze a kívánt alakomtól, sokáig magas szénhidráton voltam, ha újra elkezdeném, lehet, hogy még magasabbra vinném, mert nem híztam tőle. Nincs külön dietetikusom, főleg magamnak állítottam össze az étrendet. A vízelvonás és szénhidrátelvonás kapcsán az edzőmhöz fordultam segítségért, mert ezekhez olyan speciális emberre van szükség, aki már végigcsinálta ezt. Az utolsó hetek elég nehezen teltek, elég alacsonyan van ilyenkor a szénhidrát, én pedig éppen akkor kezdtem meg a szakmai gyakorlatom, ami napi 8 óra rohangálást jelentett, egy kis plusz kardió.

Zabkása királynő: Csak 15 kilót akart fogyni, most több 10 ezren követik

Nem zavart a megvonás?

Annyira céltudatos voltam, hogy nem zavart, csak az, hogy nem tudom a szépen kivitelezett finomságokat feltölteni. A végén annyira unalmas volt az étrendem, hogy nem tartottam érdemesnek fotózni. A barátomnak főztem, azt fotóztam le inkább, mint a saját natúr halamat. Nem szeretnék egész évben diétázni, mert enni nagyon jó dolog, főleg változatosan és egészségesen. Ki szerettem volna próbálni ezt is, mert ha nem teszem, egész életemben bennem lett volna az a bizonyos “mi lett volna, ha” érzés.

Mindent be tudtál tartani, vagy azért eltévelyedtél néha?

Nem volt egyetlen kihágásom sem, mert nem tudtam volna elszámolni a saját lelkiismeretemmel. Ezt a versenyfelkészülést magam miatt csináltam, nem az edzőmnek, nem a követőimnek. A felkészülés elején izmot kellett még építenem, a második szakaszban pedig próbáltam ezt megtartani. Egész életemben én voltam “a nagy”, a barátaim között a legducibb, de ma már azt sem szeretem, amikor túl vékonynak mondanak. Szeretnék felszedni, nem tetszem magamnak ennyire soványan.

A szeretteid hogyan fogadták a verseny hírét?

A családom részéről volt némi féltés, de alapvetően támogattak, és végig figyelemmel kísérték a felkészülésemet. A barátom pedig mellettem állt végig. Igyekszem egészséges alapanyagokból főzni a páromnak is, de bármit megcsinálok neki cukrosan, fehér lisztesen is. Most pedig már rá tudtam venni az edzésre is, együtt tudunk menni a terembe, ami hatalmas eredmény.

Zabkása királynő: Csak 15 kilót akart fogyni, most több 10 ezren követik

Hogy élted meg a versenyt?

A legmagasabb kategóriába kerültem, ahol hatan voltunk. Én mentem ki elsőnek a színpadra, természetesen izgultam, de a begyakorolt pózokat sikerült jól megcsinálnom. Alapvetően nem nagyon tudok szerepelni, ez arról is szólt, hogy legyőzöm az önbizalomhiányom, szerepelek. Végül a 4. helyen végeztem, de ki tudtam menni a színpadra, és jól tudtam magam érezni, most ez volt a legfontosabb.

Mi a távolabbi jövő?

Gondoltam rá, hogy ősszel elindulok egy újabb versenyen, de ezt átgondoltam, és inkább egy hosszabb szünetet tartok most.

Sokan fordulnak hozzám táplálkozással, edzéssel és fogyással kapcsolatos kérdésekkel, jó lenne, ha a szakmai tudásom is meglenne, ezért gondolkozom egy edzői tanfolyam elvégzésén. Most is szívesen segítek, de azt nem vállalom, hogy edzéstervet írok valakinek csak azért, mert én járok terembe. Nagy felelőtlenség lenne így edzéstervet írni.

Rengetegen írnak nekem fiatal lányok, hogy keveset esznek, mégse fogynak. Az egészséges élet nem az éhezésről szól. Együnk, sportoljunk, legyünk egészségesek. A fontos az, hogy hosszú távon kiegyensúlyozott étrendet tartsunk, ne pedig diétázzunk, amin csak túl akarunk esni.

Olvass még inspiráló fogyástörténeteket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top