Életmód

Tönkreteszik a turisták a Jégvarázst ihlető szigeteket

Nem mindenki örül úgy a Jégvarázs átütő sikerének, mint a Disney.

A Jégvarázs az utóbbi évek legsikeresebb Disney-rajzfilmje volt, hamarosan kész a második része is. Ez utóbbi hírt valószínűleg mérsékelt lelkesedéssel fogadják majd a norvégiai Lofoten-szigetek lakói, akik eddig jobbára csak csak a rajzfilm népszerűségéből származó hátrányokat tapasztalhatták meg.

A népszerű rajzfilm helyszíneit ugyanis a festői szigetek ihlették vad, égbe nyúló, gyakorta hó borította sziklás hegyeikkel. Emiatt pedig ugrásszerűen megnőtt az idelátogató turisták száma, amire azonban a szigetek nem voltak felkészülve, és valószínűleg nem is szeretnének hosszú távon ilyen tömegre berendezkedni.

Tönkreteszik a turisták a Jégvarázst ihlető szigeteket

Állandósultak a közlekedési dugók a keskeny utak és hidak miatt, kevés az illemhely, emiatt az erdők tele vannak fekáliával, és a szálláshely hiánya miatt sok turista a temetőkben sátorozik. Nincs elég parkoló, elegendő szemetes, egyáltalán, semmi, ami a látogatótömeg kulturált kiszolgálásához kellene. Az egyik kis település, 1500 lakosú Flakstad, polgármestere ezeken felül azért is aggódik, hogy a rengeteg ember természetkárosítást is végez, letapossák a növényeket, és tönkreteszik a tengerparti kilátóhelyeket. Így most keresik a megoldást, miként lehetne kordában tartani az idelátogató tömegeket.

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top