Életmód

Műhelytitkok futóknak – így csinálják a profik

A hazai futórendezvényeken rengeteg olyan futó van, akik első tapasztalataikat szerzik ebben a sportágban – nekik gyűjtöttünk össze olyan műhelytitkokat, amiket a profik is alkalmaznak, amikor rajthoz állnak.

A hazai tömegsportok közül valószínűleg a futás mozgatja meg a legtöbb embert, és évről évre nő azok száma, akik részt vesznek valamilyen futóversenyen. Sokan tapasztalatok híján, de nagyon lelkesen vágnak neki nagyobb távoknak is, és saját hibáik tanítják meg őket a futás és a versenyzés kisebb-nagyobb trükkjeire, mások pedig a profiktól próbálják ellesni a műhelytitkokat. Íme ezekből néhány!

Műhelytitkok futóknak – így csinálják a profik

Jól ápolt körmök

Már egy rövidebb távú reggeli kocogásnál sem mindegy, hogy milyen állapotban van a lábad. A kicsi, ártalmatlannak tűnő fájdalmak és kényelmetlenségek is a sokszorosára nőnek majd a futás alatt, és tönkreteszik azt az élvezetet, amit a sport okoz, ha pedig egy versenyen indulsz el, akkor a teljesítményed rontják le. A rosszul ápolt körmök például rengeteg bosszúságot okozhatnak, ezért fontos, hogy már 4-5 nappal a verseny előtt tedd őket rendbe – ha kell, akkor pedikűrös segítségével.

Műhelytitkok futóknak – így csinálják a profik

Alapvetően két olyan probléma adódhat a körmökkel, amely a futást befolyásolhatja: az egyik, ha túl hosszúak, a másik pedig az, amikor benőnek a körömágyba. Mindkét esetben fájdalmas lesz a futás, hiszen a lábfejed előre-hátra csúszik a cipőben, és minden egyes lépésnél megnyomja a lábujjaid hegyét, és ezzel a túl hosszú körmöt folyton hátrafelé préseli, a benőtt körmöt pedig még jobban belenyomja a körömágy húsába, ami akár komoly, elfertőződésre hajlamos és fájdalmas sebet is eredményezhet. Mindezt megelőzheted, ha a lábkörmeidet helyesen vágod, aminek a titka az, hogy alapos áztatás után egyenesen csippented le őket, nem pedig ívesen, ahogy a kéz körmeinél szokás. Fontos, hogy megfelelő ollóval vagy éles csipesszel végezd ezt, hogy a vágáskor ne maradjon “sorjás” a köröm. Semmiképpen ne tépd le a körmök sarkát akkor se, ha nehezen férsz hozzá az ollóval, mert így olyan kicsi, hegyes felületek maradnak ott, amelyek belenyomódnak a körömágyba és megsebzik azt futás közben. Arra is ügyelj, hogy vágás közben ne sértsd fel a körömágy bőrét. Miután levágtad a körmöket, a sarkait lefelé irányuló mozdulatokkal reszeld le. Ha a körmeid rossz állapotban vannak, vagy valamiért nem tudod őket egyedül, szakszerűen levágni, akkor jobb, ha pedikűrössel végezteted el a műveletet.

 

Műhelytitkok futóknak – így csinálják a profik

A körmök szempontjából még egy fontos szabályt érdemes betartaniuk a futóknak: olyan zoknit húzz, ami nem szorítja össze a lábujjaidat, máskülönben az egymáshoz dörzsölődő lábujjhegyeket könnyen felsérthetik még a szakszerűen levágott körmök is. A jó futózokninak éppen nem varrott az orra…

Bejáratott cipő

Csak jó cipőben lehet jól és kényelmesen futni – ezt a közhelyet mindenki ismeri. Azt viszont már nem, hogy mi is számít a futáshoz alkalmas cipőnek: igazából ez egyénenként változó, hiszen többféle lábforma és lábtartás létezik, és mindegyikhez kapható ideális futócipő. Egy jó szakboltban az eladók tudják ezt, és segíteni fognak a választásban. A cipővel kapcsolatban mi most nem is ezt szeretnénk részletezni, hanem egyéb trükköket, amiket a profik alkalmaznak. Az egyik az, hogy sosem futnak betöretlen, új cipőben versenyen. Ha komolyabb megmérettetésen indulsz, vagy csak napi szinten futsz nagyobb távokat, akkor neked is érdemes az új cipődet sétával, rövid kocogással bejáratnod legalább 2-3 héten keresztül. Ha új cipőben lendülsz neki a nagyobb távnak, akkor garantáltan megjelennek majd a vízhólyagok, amelyek kidörzsölődnek, kifakadnak, és komoly fájdalmat és kényelmetlenséget okoznak. Az új cipő ezen kívül itt-ott még nyomhat, és idő kell hozzá, hogy tökéletesen hozzáidomuljon a lábadhoz, és valóban kényelmessé tegye a futást.

Műhelytitkok futóknak – így csinálják a profik

Egy másik trükk, hogy cipőt délután kell vásárolni: ekkorra ugyanis a napi járkálástól már megdagad úgy a láb, ahogy a futás alatt fog. Reggel a lábad még keskenyebb, karcsúbb, és az ilyen lábra vásárolt, jól illeszkedő cipő a futás közben már szoros lesz és kényelmetlen.

Alkalomhoz illő ruházat

A futáshoz se túl szűk, se túl bő ruhát ne húzz. Ne vegyél pamuttrikót, mert az kidörzsöli a bőröd, ráadásul felszívja és megtartja a nedvességet, és ettől meg is fázhatsz. Olyan futóruhába öltözz, amelynek az anyaga elvezeti az izzadságot és hagyja a bőrt szellőzni. Egy hosszú távú versenyen még ezek alatt is befülledhet a test, és a hajlatokban egymással érintkező, izzadt bőrfelületek akár sebesre is dörzsölődhetnek, ezért a profik síkosító krémmel szokták bekenni ezeket a testtájakat. Ügyelj arra is, hogy ne öltözz túl: 10-15 fok felett már nyugodtan húzhatsz rövidnadrágot és pólót, ha ennél több ruhában indulsz hosszabb távra, akkor az előbb-utóbb úgy is a derekadra kötve végzi majd. Számolj úgy, hogy futás közben a levegőt 5-10 fokkal melegebbnek érzed annál, mint amennyi valójában, ezért sokszor még télen sem kell vastag ruhába bugyolálnod magad egy jó kis kocogáshoz.

 

Bemelegítés, rákészülés a versenyre

Egy verseny előtt ne lazító gyakorlatokkal melegíts be: ez lerontja az izmok tónusát és rosszabb lesz a teljesítményed. Ilyenkor a könnyed, rugózó mozdulatok ajánlottak, de a profi futók szerint egy hosszú verseny előtt pár kilométer laza kocogás a legjobb ráhangolódás a kötelező bemelegítő gyakorlatokat követően. Figyelj arra is, hogy a verseny előtti napokban ne pihenj túl sokat, mert ez is elvesz az izmaid ruganyosságából és erejéből, de az sem jó, ha széthajtod és túledzed magad a megmérettetés előtt.

 

Műhelytitkok futóknak – így csinálják a profik

Gyakori hiba, hogy evéssel és ivással igyekszenek a kevésbé rutinos futók feltölteni az energiaraktáraikat közvetlenül a verseny előtt, de ezzel csak azt érik el, hogy felesleges súlyt cipelnek magukkal a hasukban. Futás előtt 2,5-3 órával már ne egyél, és az ivást se vidd túlzásba az előtte lévő napokban, mert ezzel “átmosatod” a szervezeted, kiüríted a sótartalékait, és hajlamossá teszed az izmaid a görcsre. Elegendő a normális mennyiségű, napi 2-3 liternyi folyadékfogyasztás ilyenkor, viszont a verseny közben folyamatosan kell pótolni a kiizzadt folyadékot: 20 percenként 2 deciliter vízzel, 90 percnél hosszabb futásnál pedig már izotóniás itallal.

 Még több sport és fitnesz az NLC-n

Mentés

Az OTP Bank szakértőjének tippje a témában:
Régen a kosárlabda az életem egyik meghatározó részének számított, de manapság ezt a sportágat már csak hobbiként űzöm, és főként nyáron. Bár az év többi részében a munka és a tanulás mellett kevesebb időm jut rá, de a sportnak mindig helye van a mindennapjaimban. A csapatszellem, az együttes erőfeszítés a közös célokért meghozza az eredményét, nemcsak a sportpályán, a munkám során is. Az OTP Banknál azon dolgozom, hogy ügyfeleimmel egy csapatban találjuk meg a számukra megfelelő befektetést.

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top