Életmód

Rettegtek tőle, most mindennap használják

A lift helyett találták fel, és először még segítőket állítottak a mozgólépcsők elejére, mert a nagyközönség annyira félt, hogy leesik róla. Egyébként tényleg sokan le is estek. 124 éves a mozgólépcső.
“A mozgólépcső a hagyományos lépcsőnek olyan gépesített változata, ahol az embernek nem kell lépnie, mert a lépcsőfokokat motor mozgatja, így a szintkülönbség legyőzése egyszerűbb. Általában metróban és bevásárlóközpontokban (elvétve panelházakban is) használják, az utazás, illetve a vásárlás megkönnyítése érdekében. Körülbelül 30 méter/perces sebességgel közlekedik, bár ez a különböző rendeltetésűeknél eltérhet” – írja a Wikipédia a mozgólépcsőről, ráadásul magyarul. Pont olyan, mintha földönkívülieknek írták volna.

És amikor megláttam ezt a bejegyzést, tudtam, hogy muszáj írnom egy cikket a mozgólépcsőkről. És megdobbant a szívem, amikor kiderült, hogy pont ezen a napon, augusztus 2-án szabadalmaztatta a mozgólépcsőt egy George A. Wheeler nevű ember, 124 éve. Persze sokan sokszor feltalálták, csak volt, aki semmire nem ment vele, hogy feltalálta, más pedig sok-sok pénzt tudott belőle szakítani.

Az 1890-es években volt már lift az áruházakban, de egyre több lett az ember a nagyvárosokban, és a liftek nem bírták az embertömeget, kellett valami más megoldás. 1895-ben aztán a New York-i Coney Island vidámparkjában üzembe állítottak egy mozgólépcsőt, és teljesen odalettek érte az emberek.

Forrás: lunaparknyc.com
Forrás: lunaparknyc.com

Kezdetben féltek a mozgólépcsőtől

Gyakoriak voltak a balesetek, nyilván a legártatlanabbakra csapott le először – a gyerekek ruhái, játékai vagy ujjacskái akadtak bele. És persze a fel- és leszállásnál is fürgének kellett lenni, nem lehetett lacafacázni, mert odavesztél. A mozgólépcsőktől való idegenkedés odáig fajult, hogy néhány áruházban volt “mozgólépcsős”, aki segített a vársárlóknak, hogy ne essenek pofára.

Egyébként most a mozgólépcső biztonságosabb, mint a repülő vagy a vonat, és ráadásul környezetbarátabb is. Igaz, nem visz olyan messzire.

Magyarországon először a Corvin áruházba szereltek 1931-ben mozgólépcsőt, aminek a csodájára jártak a vásárlók.

Fotó: Dobóczi Zsolt/Fortepan/1940
Fotó: Dobóczi Zsolt/Fortepan/1940

Hűvösvölgyben 1956 és 1973 között a Budapesti Gyermekvasút Hűvösvölgy végállomását a BKV végállomással egy mozgólépcső kötötte össze. Itt tesztelték a későbbi budapesti metróhálózat mozgólépcsőinek prototípusát. A 2-es metró üzembe helyezése után a mozgólépcső többé már nem számított kuriózumnak – írja a Mérnökbázis.

Ma a világ leghosszabb mozgólépcsője Moszkvában van: a Park Pobedi metróállomáshoz 126 méteres mélységre viszi le az utasokat 2,5 perc alatt. A legrövidebb mozgólépcső Kavaszakiban, Japánban található: csupán öt fokból áll. Itt is van, a videóban 0.30-nál láthatjátok:

Bár a mozgólépcsők általában biztonságosak, még most is előfordulhatnak balesetek. 2011 júliusában Pekingben például hirtelen irányt váltott egy lépcső. Így az emberek egymásra zuhantak, egy tizenhárom éves lány meghalt. 2005-ben egy férfit megfojtott a pulóvere, amikor beakadt a szerkezetbe. Speciális beállításokat  használnak azokban az országokban, ahol a nők hosszú szárit viselnek.

Négyes metró lépcsője/Fotó: Jámbor Eszter

A négyes metró lépcsője/Fotó: Jámbor Eszter

És akkor egy videó arról, hogy milyen az, amikor megsimogatja egy idegen a kezedet a szembejövő mozgólépcsőről:

5 dolog, ami mindig eszembe jut, ha mozgólépcsőre szállok:

  • Ha most hirtelen leáll a mozgólépcső, akkor rám esik minden “felettem” utazó?
  • Ha mindeközben fogom a korlátot, kapaszkodót, az javítja-e a túlélési esélyeimet?
  • És vajon ugyanezen a kapaszkodón mennyi fertőző vírus/baktérium/nyál van?
  • Ugye, nincs cuki kiskutya a mozgólépcsőn, akinek bekapja a tappancsát?
  • Ugyanez a kérdés, csak gyerekkel…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top