Életmód

5 tévhit a diétáról, amit most azonnal felejts el

Ha szeretünk enni, akkor a diétázás gondolata is frusztráló, és ha csak eszünkbe jut, már nyúlunk is a hűtőbe, hogy valami cukrosat vegyünk magunkhoz. Csak úgy vigasztalásképp. Vannak persze alapszabályok a fogyásban, de el kell oszlatnunk pár tévhitet, amelyek csak akadályoznak abban, hogy leadjunk a súlyunkból.

1. Csak semmi süti, bor vagy sült krumpli

Nyilván tudjuk, hogy az édességeknek, az alkoholnak vagy az olajban sült ételeknek magas a kalóriatartalma, de csak azért, mert szeretnél fogyni, nem kell mostantól örökre a kedvenc ételeid nélkül élned. Igazából ha megfosztod magad mindentől, amit szeretsz enni, akkor az visszaüthet és zabáláshoz vezethet. Nem eheted minden nap ezeket az ételeket, de teljesen egészséges a diéta alatt, ha néha örömödet leled pár kanál fagyiban vagy egy pohár vörösborban. Csak csökkentsd az adagokat, és hetente egyszer egyél-igyál belőlük.

2. Minden nap salátát kell enni

A saláták sem valók mindenkinek, ha benned pont elégedetlenséget, nélkülözésérzést kelt, hogy salátát kell vacsoráznod, akkor könnyen találhatod magad arccal előre egy 45 centis pizzába temetkezve. Arról nem is beszélve, hogy van olyan saláta, ami lehet a diétád ellen, mondjuk egy tál zöldség megszórva dióval, sajttal, aszalt áfonyával, avokádóval és krémes öntettel akár még több kalória is lehet, mint egy hamburger. Ha nem vagy oda a nyers zöldségekért, akkor válassz más könnyű ételt magadnak, grillezett zöldséget, zöldséglevest, halat… Fontos, hogy élvezd az ételeket a diétád alatt, ha hosszú távon ki akarsz tartani mellette.

5 tévhit a diétáról, amit most azonnal felejts el

3. Muszáj minden nap edzeni a fogyáshoz

Bár a kalóriaégetés jól jön a fogyáshoz, nem ez az egyetlen módja, hiszen ha megsérülsz vagy csak nincs időd edzeni, akkor is tudsz fogyni. Az ételadagok csökkentésével, kevesebb kalóriával mozgás nélkül is fogyni fogsz, de azért rábeszélünk a mozgásra az egészséged érdekében. Illetve ha mozgás mellett diétázol, akkor egész máshogy alakul át fogyás közben a tested, tónusosabbak lesznek az izmaid, és nem mellesleg a hangulatod is jobb lesz. Úgyhogy ne a fogyás kedvéért mozogj, hanem a saját testi-lelki egészségedért.

4. Nulla szénhidrát

Nem kell minden szénhidrát láttán megriadni és messzire szaladni. A fehér lisztet, rizst és a cukrot kerülni kell, nyilván. Az összetett szénhidrátok, mint a quinoa, zab, teljes kiőrlésű tészta, barna rizs viszont még jót is tesznek, energiát adnak és hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosítanak. A gyümölcsökre pedig kifejezetten szükséged van az egészséges élethez, úgyhogy nehogy a káros szénhidrátok közé sorold őket. Persze oda kell figyelni, hogy miből mennyit eszel, mert egyik sem kalóriamentes étel, de nem kell a fogyás érdekében lemondani róluk.

5. Méricskélni kell az adagokat és a kalóriákat

Az egyik kulcsa a fogyásnak, hogy mennyi kalóriát viszel be és mennyit égetsz el, de azért nem kell a táskádban mérleggel járnod. Rengeteg olyan étel van, amiből bátran ehetsz akár nagy adagot is, például salátalevelet, uborkát, zellert és paprikát kilószámra ropogtathatsz hízás nélkül. Ha túl szigorúnak érzed a diétádat, akkor próbáld meg, hogy beiktatsz ilyen ételekből az étkezések közé anélkül, hogy aggódnál, mennyit eszel belőlük.

Olvass többet a diétáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top