Életmód

40 éve találkozott először a két olimpikon, 26 éve tart szerelmük

A román Nadia Comaneci neve sokak számára Magyarországon is ismerősen cseng, azt azonban talán kevesebben tudják róla, hogy sportsikerei mellett a boldogságot is olimpiai szereplésének köszönheti.

A filmre kívánkozó történet 1976 márciusában kezdődött, amikor Comaneci és az amerikai tornász Bart Conner a New York-i American Cup nemzetközi atlétikai versenyen vettek részt. Az akkor 14 éves román lány és a 17 éves amerikai fiú egyaránt az első helyet szerezte meg az összetettben. Eddigre már mindketten nevet szereztek maguknak a sport világában, de személyesen még nem találkoztak.

“Amikor átvettük a trófeákat, az egyik fotós azt kérte, adjak egy puszit Nadiának, mert nagyon kedves kép lenne” – emlékezett vissza Conner, amikor a házaspár Oprah Winfrey tévécsatornájának Where Are They Now? (Hol vannak most?) című műsorában vett részt.

Nadia Comaneci és Bart Conner 1976-ban (Fotó: Nadia Comaneci/Bart Conner)
Nadia Comaneci és Bart Conner 1976-ban, az ominózus fotón (Fotó: Nadia Comaneci/Bart Conner)

Akkor még egyikük sem tulajdonított különösebb jelentőséget a puszinak, mivel mindketten saját karrierjük építgetésével voltak elfoglalva. Három hónappal később az 1976-os nyári olimpián, Montréalban Comaneci berobbant a világ élvonalába, ráadásul az olimpiák történetének első hibátlan gyakorlatát bemutatva. Connernek ugyanez nem sikerült: a 46. helyet szerezte meg.

“Nadia új fejezetet nyitott a sport történetében – emlékezett vissza Conner. – Én eközben 46. lettem, szóval engem senki sem ismert… Nadia sem nagyon foglalkozott velem.”

Itt pedig 2016-ban Oprah műsorában
Itt pedig 2016-ban Oprah műsorában

A páros végül 1990-ben találkozott újra, akkor azonban már többet foglalkoztak egymással: a találkozásból szerelem lett, amit végül esküvő koronázott, amelyet Nadia szülővárosában, Bukarestben tartottak.

“Romániának nagy szerepe volt mindenben, amit csináltam, és ez így van a mai napig – mondta Comaneci. – El sem tudtam volna képzelni, hogy máshol legyen az esküvőm.”

Nadia Comaneci a Laureus Sports Awards 2016 díjátadóján
Nadia Comaneci a Laureus Sports Awards 2016 díjátadóján

A román polgárok számára az esküvő nemzeti üggyé vált: a ceremóniát élőben közvetítette a tévé, és az embereket elengedték a munkahelyükről is, hogy láthassák.

“Nehéz elhinni, hogy mindez már több mint 20 éve volt” – tette hozzá Conner.

További cikkek olimpikonokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top