Életmód

Magyar aranyérem a matek-diákolimpián

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium 10. osztályos tanulója, Gáspár Attila aranyérmet nyert a 109 ország részvételével megrendezett Nemzetközi Matematikai Diákolimpián. Szívből gratulálunk a teljes magyar csapatnak a világraszóló teljesítményhez.

A Hongkongban megrendezett Nemzetközi Matematikai Diákolimpia július 16-án zárult, minden eddiginél többen vettek részt rajta. Először idén lépte át a matematikai diákolimpikonok száma a hatszázat. A magyar csapat legfiatalabb tagja, Gáspár Attila, az aranyérem mellett, a 602 matematikus résztvevő közül összetettben a 12. helyen végzett.

A hattagú magyar csapat tagjai valamennyien érmet szereztek. Lajkó Kálmán, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 11. osztályos tanulója, valamint Nagy Kartal és Szabó Barnabás, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium végzősei ezüstérmet, Baran Zsuzsanna, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium 11. osztályos tanulója és Williams Kada, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 11. osztályos diákja bronzérmet nyert.

Hongkongban az összesített csapatversenyt az Egyesült Államok nyerte, Dél-Korea és Kína előtt. Az európai uniós országok közül egyedül Nagy-Britannia előzte meg a magyar csapatot.

Magyarország az 1959 óta minden évben megrendezett nemzetközi verseny rendszeres résztvevője, a csapat rendre előkelő helyen végez a versenyben. A magyar csapatot évek óta vezető Pelikán József matematikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyugalmazott adjunktusa diákként az 1960-as években maga is három aranyérmet és egy ezüstérmet nyert.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top