Életmód

Különösen veszélyes szúnyogot találtak Baranyában

Veszélyes szúnyogfaj jelent meg a közelmúltban Baranyában, de a gyors közbelépés hatására egyelőre nem okoz gondot.

Új szúnyogfajt találtak Baranyában a pécsi kutatók, ám szerencsére sikerült gyorsan elüldözni a veszélyes vérszívót – írja a bama.hu. Az Ázsiában élő szúnyogfaj valószínűleg lárvaként került Magyarországra, és miután kikelt, agresszív terjeszkedésbe kezdett. Könnyű dolga van, mert a hazai fajokkal szemben nappal is előszeretettel támad.

Irtással ugyan sikerült megfékezni a terjedését, de ezzel még nincs vége a harcnak, hiszen nagyon ellenálló fajról van szó a kutatók szerint, ráadásul ez a faj jól bírja a hőséget és a betegségeket is hatékonyabban terjeszti, mint a hazai fajok.

Már csak azzal, hogy a ház körüli vízgyűjtő helyeket rendben tartjuk, nagyot léptünk a szúnyogok számának drasztikus csökkentésében. Az elhanyagolt ereszekben, a virágcserepek alatti műanyag tálakban, az állatoknak kitett tányérokban gyakran megáll a víz, s itt mindig vannak is lárvák. Egy vödör vízből akár napi 20-30 szúnyog is kikelhet, s ezek az állatok azonnal az ott élőkre csapnak le.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top