Életmód

A négylábú lány, a kutyaarcú fiú: a freak show főszereplőinek története

A négylábú lány, a szakállas nő, a kutyaarcú fiú… szörnyszülöttnek nevezték őket, és az 1800-as években a híres Ringling Bros. cirkusz freak show-jának főszereplői voltak, akiket a közönség borzongással és rémülettel csodált.

1884. május 19-én a Ringling Bros. cirkusza megnyitotta kapuit, és a műsorra tűzte a hírhedtté vált freak show-t, amiben “torzszülötteket” mutattak be a nyilvánosság előtt. A show nagy sikerrel évtizedekig műsoron is maradt. Bár úgy tűnhet, hogy kegyetlen és megalázó, hogy a testi deformitásokkal született embereket mutogatták, igazából a cirkusz tulajdonosai jól bántak velük, megfizették őket, és kellemes életük volt a cirkuszosok között. Egyedül a közönség soraiból kaptak megaláztatást és bántást, általában a kívülállók nem kezelték őket embernek.

A show fellépői között feltűntek olyanok is, akik teljesen átlagosnak születtek, és csak a műsor kedvéért tették őket “torzszülötté”. Ahogy a Ringlig Bros. egykori menedzsere 1930-ban nyilatkozott erről: “Az olyan kivételes, eredeti szereplők mellett, mint a híres háromlábú férfi és a sziámi ikrek mindenféle kombinációja, a torzszülöttek gyakran olyanok voltak, amilyenekké mi formáltuk őket.” Az orvostudomány fejlődésével, ahogy már meg tudták magyarázni a megmagyarázhatatlant, tűnt le a freak show csillaga is. De fénykorukban rengeteg legendás fellépőt tudhattak a soraik között. Íme néhány közülük:

Annie Jones – A szakállas hölgy

A történelem egyik legismertebb freak show-szereplője. Az ő karrierje akkor kezdődött, amikor egyéves korában a P. T. Barnum’s American Museumban bemutatták mint attrakciót. A Barnum heti 150 dollárt ajánlott ezután Jones szüleinek, hogy három évig szerepelhessen náluk a lányuk, amit a szülők el is fogadtak, és kölcsönadták Jonest a múzeumnak. Míg a Barnum nevelőnője vigyázott rá, egy New York-i tudós elrabolta Jonest, hogy a saját kiállításán mutogassa a közönségnek. A tudós azt állította, hogy a kislány a saját gyermeke. Amikor a szülők beperelték ezért, és bíróság elé került az ügy, a tárgyaláson Jones az anyja karjaiba vetette magát nagy örömében, ami elég bizonyíték volt a bírónak arra, hogy ki a kislány igazi szülője. Innen kezdve Jones anyja nem mozdult el a lánya mellől élete végéig.

A négylábú lány, a kutya arcú fiú: a freak show főszereplőinek története

Jones genetikai mutációja, ami miatt a túlzott arcszőr növekedés kialakult, a mai napig tisztázatlan maradt. Szakálla mellett kiváló zenei érzéke is híressé tette. A cirkusz mellett Jones kétszer is férjhez ment – másodszorra megözvegyült –, mielőtt 37 éves korában, 1902-ben elvitte a tuberkulózis.

Jack Earle – A világ legmagasabb embere

Már 10 éves kora előtt elérte a 180 centiméteres magasságot, 13 éves korára pedig már több mint 213 centiméter lett. Jack Earle mindig óriás volt. Ellentmondásos információk állnak rendelkezésre a valódi magasságáról, valahol 230 és 260 centi közé saccolják. Earle hollywoodi színészként dolgozott, mielőtt leesett egy állványzatról, ami átmeneti vakságot és komoly sérüléseket okozott neki, s emiatt vissza kellett vonulnia a filmszakmából. Nem sokkal a baleset után a Ringling Bros. cirkusza érkezett a városba, az ő aktuális óriásukkal, Jim Traverrel. Earle sokkal magasabb volt, mint Traver, ezért a Ringling Bros. azonnal szerződést ajánlott neki a cirkusznál.

A négylábú lány, a kutya arcú fiú: a freak show főszereplőinek története

Bár Earle sosem akart cirkuszban dolgozni, de szüksége volt valamilyen megélhetésre, úgyhogy elfogadta az állást, és 14 éven keresztül a cirkusznál maradt. Az óriás a cirkuszi karrierjét a 66 centis Major Mite művésznevű kollégával kezdte, aki az évek során a legjobb barátjává vált. 46 évesen, 1952-ben halt meg veseelégtelenségben.

Myrtle Corbin – A négylábú lány Texasból

Csupán 13 éves volt, amikor belépett a cirkuszba, és bemutatták a közönségnek, mint a szenzációs négylábú lányt. Myrtle valóban négy lábbal, két medencével született, és ez a deformitása rendkívül népszerűvé tette. Képes volt mozgatni a belül lévő két lábát is, amelyek ahhoz túl gyengék voltak, hogy elbírják a súlyát, úgyhogy sétálni nem tudott velük. Annyira híres lett a torzszülöttségéről, hogy többen utánozni kezdték, és hamis lábakat növesztve mutogatták magukat a világ más cirkuszaiban.

A sikeres cirkuszi karrier után Myrtle 19 évesen férjhez ment, majd négy lánya és egy fia született. 1928-ban, a 60. szülinapja előtt hat nappal halt meg.

A négylábú lány, a kutya arcú fiú: a freak show főszereplőinek története

Fedor Jeftichew – Jo-Jo, a kutyaarcú fiú

Fedor 1868-ban az orosz cirkusz sztárja volt, 16 évesen vitte Amerikába P. T. Barnum, hogy csatlakozzon a Ringling Bros. cirkuszhoz. Ma már tudjuk, hogy Fedor vérfarkasszindrómával született, ami az egész testén fokozott szőrnövekedést okozott. Teljesen kiszámíthatatlanul viselkedett, csodájára jártak messzi földről is: olykor vicsorgott és ugatott, máskor értelmesen beszélt. Senki sem tudta, hogy melyik volt az igazi énje. Csupán 35 éves volt, amikor tüdőgyulladásban meghalt, Amerika-szerte gyászolták rajongói és kollégái.

A négylábú lány, a kutya arcú fiú: a freak show főszereplőinek története

Olvass még többet a cirkuszokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top