Életmód

8 praktikus meditációs tipp mindenkinek

Hallottál már a meditáció jótékony hatásairól, de nem tudod, hogyan kezdd el? Segítünk!

 A meditáció, az elme lecsendesítésének jótékony hatásait már az orvostudomány is felismerte. Ha úgy érzed, a te közérzetednek – akár mentálisan, akár fizikailag – ugyancsak jót tenne pár perc teljes nyugalom, itt az ideje, hogy megpróbálkozz a meditációval. Épp ezért megosztunk veled most pár olyan hasznos tippet, amit bárki alkalmazhat, aki kezdő meditáló.

8 praktikus meditációs tipp mindenkinek

1. Állíts fel egy egy minimum-időtartamot

Kezdetben – akár az első egy-két hónapban – elég, ha a meditációd időtartama mindössze 3-4 perc. Inkább legyen egy minimum, amit be tudsz tartani, mint hogy eltérj a kitűzött céltól. Ha ez már jól megy, növeld a hosszát.

2. Kapcsolódj rá a légzésedre

Kösd össze a meditációt valamilyen légzéstechnikával: számold a légzésedet, vagy vezesd végig a levegő útján a figyelmed – ez segít kizárni a külvilágot.

3. Próbálj meg nem görcsölni

Ne frusztráljon, ha kényelmetlenül érzed magad. A meditáció – az összes spirituális technikával együtt – nem törekszik a tökéletességre, hanem örök gyakorlás marad.

4. Tűzz ki egy időpontot, és tartsd hozzá magad mindennap

Felkelés után, lefekvés előtt, ebéd után, vagy vacsorát megelőzően – a lényeg, hogy legyen egy fix, a meditálásra szánt időpont, amihez minden nap ragaszkodsz.

5. Ne aggódj, ha nem megy az elméd kiürítése

A jógik és a szerzetesek képesek teljesen kiüríteni az elméjüket. De te ne érezd magad kevesebbnek, ha gondolatok bombáznak – hiszen így telnek a nyugati ember napjai, örökös információáradatban! Idővel ez is könnyebben fog menni.

6. Szabd a személyedhez

Nem csak akkor hatékony a meditáció, ha teljes csöndben, tökéletes lótuszülésben végzed. Olyan pózban helyezkedj el, ami kényelmes a számodra, és ha úgy jobban tudsz koncentrálni, hallgass közben valamilyen zenét.

7. Próbáld ki vezetéssel

Főleg kezdetben érdemes kipróbálni a meditációt úgy, hogy vezeti egy hozzáértő. Így tanulhatod meg a legegyszerűbben a befelé figyelés technikáját.

8. Mosolyogj!!!

Bár úgy tűnhet, hogy a meditáció csupa koncentráció és önfegyelem, ez még nem jelenti, hogy búskomorságot is igényelne! Sőt: lazítsd el az arcizmaidat – csak a mosolyodat hagyd fent. Már ettől jobban érzed majd magad.

Forrás: Higher Perspectives

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top