Életmód

3 tanács a vikingektől, hogy boldogabb legyen az életed

Talán nem a civilizáció az első szó, ami eszünkbe jut a kilencedik század harcos északi törzséről, a vikingekről, mégis vannak olyan pontok, például ahogy edzettek, és amit a barátságról gondoltak, hogy simán használhatjuk tudásukat ma is.

Legyél te is berserker!

A viking elit alakulat, a berserkerek (medveingesek) a legfürgébb, legképzettebb harcosokból állt össze, páncélzat helyett többnyire keményített bőrruhákban küzdöttek (innen a nevük). A harcosoknak a combtól vállig terjedő területen kellett erősnek lenniük, így a berserker edzésprogram a lábat, a csípőt és a törzset dolgoztatja meg.

Forrás: Mens' Health
Forrás: Mens’ Health

Íme, egy tipp, hogyan válj te is viking harcossá: ragadj meg két nehéz kézi súlyzót vagy kettlebellt feszesen tartva a markod és a törzsed, és gyorsan, hajlított térddel, aprókat lépve, “farmerjárásban” cipeld, mintha csak két szatyrot vinnél a kezedben. Edzés közben az időt nézd, ne a távolságot: négy 60 mp-es menetet végezz, majd pihenj egy-egy percet, és fokozatosan juss el a 32 kg-os súlyokhoz. Fontos, hogy az edzések végén csináld ezt a gyakorlatot, máskülönben túlerőltetheted az alkarod.

Egyél úgy, mint egy viking!

A kondíciófejlesztés mellett a megfelelő étrend is rendkívül fontos a vikingeknél, hiszen az erőnlét mit sem ér megfelelő táplálkozás nélkül. Nem kell napi öt doboz rizs + csirke kombót betolnod ahhoz, hogy látszódjon rajtad az edzés, elég, ha odafigyelsz arra, hogy hetente legalább háromszor egyél baromfit vagy halat. Ha mégis vörös húshoz kapnál kedvet, válassz vadhúst, például szarvast. A fehérjeadagodat sajt vagy natúr joghurt formájában vedd magadhoz, ugyanis a fehérje és a zsír keveréke táplálja az izmokat, és csillapítja az éhséget. A búzafinomlisztet cseréld teljes kiőrlésű gabonára, különösen zabra, rozsra vagy árpára. Mindennapos célkitűzésként pedig egyél több idénygyümölcsöt, zöldséget, különösen bogyókat, leveles és gyökérzöldséget, hüvelyeseket.

5 tanács a vikingektől, amit ma is érdemes megfogadni

Bánj úgy a szeretteiddel, mint egy viking

Dr. Thomas Joiner, a Floridai Állami Egyetem pszichológiaprofesszora szerint a szoros barátságok az egészség fontos mutatói. Őseink hozzászoktak a közelséghez, ahhoz, hogy megérintsék egymást, egymás szemébe nézzenek, egymás mellett harcoljanak, így a társas kapcsolatok ápolása a mindennapi élet szerves részévé vált. A ma embere a közösségi média miatt már gyakran csak online ápolja kapcsolatait, pedig kutatások a szoros társas kapcsolatokat az életben maradás kétszer-háromszor erősebb mutatójaként azonosították, mint az étrendet, a testmozgást vagy például a dohányzásról való leszokást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top