Egészség

4 életveszélyes tévhit a napozásról

Tényleg büntetlenül süttethetjük magunkat délelőtt 11 és délután 15 óra között? Csak az kerülhet bajba, aki leég? Milyen fényvédőt érdemes használni? A HáziPatika.com Te mindent beveszel? egészségügyi tévhitekkel foglalkozó sorozatának új cikkében szakértők segítségével jár utána a napozással kapcsolatos tévedéseknek.

A nyár és a strandszezon beköszöntével újra és újra aktuálissá válnak a biztonságos napozással kapcsolatos legfontosabb kérdések: milyen időszakban tilos a barnulás? Milyen következményei lehetnek a leégésnek? Mit kell tudni a fényvédők használatáról? A közösségi oldalaknak és a megbízhatatlan forrásra hivatkozó médiumoknak köszönhetően rengeteg – akár életveszélyes – tévhit és tanács terjed a barnulni vágyók körében. Magyarország vezető egészségügyi portálja bőrgyógyász, onkológus szakorvosok segítségével ad hiteles választ a legelterjedtebb tévhitekre.

1. tévhit: Akkor kell napozni, amikor a bőrgyógyászok tiltják: 11 és 15 óra között a legintenzívebb a D-vitamin-szintézis.

Aki tavasztól késő őszig eleget tartózkodik a napon – ehhez még kifeküdni sem feltétlenül kell –, normál mennyiségű napfényhez jut, és a szervezete fel tudja tölteni magát a szükséges D-vitamin-mennyiséggel. 11 és 15 óra közti napozás esetén a káros sugárzás miatt nagyobb veszélynek teszi ki magát, mint amit a D-vitamin esetleges hiánya okozna.

2. tévhit: Félreértés, hogy az UV-sugárzás okozza a bőrrákot. A leégés, az elhízás és a D-vitamin hiánya miatt alakulhat ki.

Bőrrák valóban nem alakul ki akkor, ha óvatosan, megfelelő időt töltünk a napon. A melanoma kialakulásának tényleg a napégés az elsődleges faktora – emellett a genetikai háttér is szerepet játszik benne. A D-vitamin-hiány csak nagyon alacsony szint esetén veszélyes, az elhízás viszont semmilyen kapcsolatban nem áll a melanoma kialakulásával.

3. tévhit: Akik naptejet használnak, azoknál 3-4-szeresére nő a melanoma kockázata, pont azért, mert D-vitamin-hiány áll elő.

Egy fényvédő csak akkor kerülhet kereskedelmi forgalomba, ha a gyártó bebizonyítja, hogy nincs toxikus és káros hatása. Az összefüggésnek pedig, hogy aki naptejet használ, annak D-vitamin-hiánya lesz, nincs semmilyen tudományos alapja, nem létezik ezt igazoló kutatási eredmény.

4. tévhit: Ha nagyon leégsz a napon, bőrrákos leszel!

A leégés csak azt jelzi, hogy extrém mértékű fénykárosodás érte a bőrt, és megteremti annak lehetőségét, hogy később ebből rosszindulatú bőrdaganat legyen. Senki sem tudja, hogy ez hány égés után következik be. De rengeteg adat utal rá, hogy akik gyerekkorukban napégést szenvedtek, azoknál gyakrabban fordul elő melanoma. Ennek ellenére sok szülőnek még mindig meggyőződése, hogy az az egészséges gyerek, amelyik jó barna.

 A teljes cikket további tévhitekkel és Dr. Csete Béla és Dr. Gilde Katalin szakvéleményével a HáziPatika.com oldalán találod.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top