Életmód

Mennyit ér a női foci? – Lássuk a számokat!

Eb-győzelemért kávéskészlet? Nem vicc, ez valóban megtörtént! Miért jár a férfiaknak egy vesztes meccs után még annál is több pénz, mint amit a nők kapnak egy győzelemért?

Beláthatatlan szakadék tátong a férfi és a női focisták fizetése között. Amíg Ronaldo évi 20 millió eurót keres, a világ legjobban fizetett női focistája mindössze 400 ezer eurót kap. Hol az igazság?

 

Melyik ér többet?

Miközben a legjobban fizetett férfi labdarúgók többsége 10 millió euró felett keres, addig a nőknél az első három csúcsfizetés együttesen – erős jó indulattal – épphogy alulról súrolja az 1 millió eurót. Hiába érték el ugyanazokat a sikereket az olimpiákon, az Eb-ken és a vb-ken, a női focisták fizetése köszönő viszonyban sincs a férfiakéval.
Egy igen erős és lesújtó összehasonlítás jól érzékelteti a két nem anyagi megbecsülése közötti óriási különbséget: az angol női válogatott tagjai 30 ezer eurót keresnek egy évben, miközben Wayne Rooney egyetlen nap alatt többet tesz zsebre.

Mennyit ér a női foci? - lássuk a számokat!

Eb-győzelemért kávéskészlet

Az 1989-es női futball-Eb-n a győztes csapat játékosainak jutalma – és most erősen kapaszkodj meg – egy-egy virágmintás porcelán kávéskészlet volt! Azóta persze történt előrelépés, de bőven van hová fejlődni. A női futball legjobban fizetett játékosainak többsége Amerikában van, azonban még ezen fizetések is csak elhanyagolható töredékei a férfiak horribilis javadalmazásának, aminek hangot is adtak a négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok amerikai női válogatott tagjai.
A férfiak az USA-ban egy vesztes mérkőzés után 5 ezer dollárt kapnak, győzelem esetén pedig 18 ezret, miközben a nőknek kizárólag a nyertes meccsek után jár fizetés, mégpedig 1350 dollár. Döntetlen és vereség esetén nemhogy pénzt, de még egy bambit sem kapnak!

Mennyi az annyi?

További összehasonlításként, íme, a világ legjobban fizetett férfi és női futballistái euróban mérve. Először vegyük szemügyre a pasikat.

Megnézem
Összes kép (1)

És most, az óriási, 10 millió euró feletti összegek után jöjjenek azon női futballisták éves fizetései, akik ugyanolyan sikereket értek el a futballban, azonban a javadalmazásuk fényévekre áll férfi társaikétól.  

Megnézem
Összes kép (1)

 

Még több foci az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top