Életmód

A Disney-hercegnők rossz hatással vannak a lányok testképére

Egy új kutatás szerint azok a lányok, akik sok Disney-rajzfilmet néznek, az ott megjelenő női karakterek miatt hajlamosabbak lehetnek a sztereotipikus női viselkedésre. Meglepő módon a vizsgálat azt is megállapította, hogy a fiúk esetében ellenkező tendencia figyelhető meg.

A Brigham Young University professzora, Sarah M. Coyne 198 óvodás közreműködésével mérte fel, hogy a Disney-hercegnők világa (beleértve a rajzfilmeket és a hozzájuk kapcsolódó játékokat) milyen hatással van a lány, illetve a fiú gyerekek viselkedésére. A viselkedésváltozást egy éven keresztül, a gyerekek szüleinek és óvodai gondozóinak bevonásával tanulmányozta.

“A média emberekre gyakorolt hatásait vizsgálom, az emberek pedig általában nem hiszik el, vagy fenyegetve érzik magukat, amikor a kutatási eredmények kimutatják, hogy a médiának milyen hatása van a gyerekeikre – nyilatkozta Coyne a The Huffington Postnak. – A legtöbben a Disney-hercegnők világát biztonságos terepnek érzik, így várhatóan sokan most gondolnak csak bele először, hogy ennek a birodalomnak bizony árnyoldalai is léteznek.”

A kutatás eredménye szerint a részt vevő lányok 96 százaléka, míg a fiúk 87 százaléka nézett olyan meséket, amelyekben Disney-hercegnők fordultak elő. A lányok 61 százaléka játszott is hasonló játékokkal, a fiúknál ez az arány mindössze 4 százalék volt.

A vizsgálat előtt azt feltételezték, hogy az ilyen tartalmak fogyasztása mindkét nem esetében erősíteni fogja a nemi sztereotípiákat a választott játékok, illetve a viselkedés esetében. Azonban az eredmények meglepően alakultak.

A lányok esetében világossá vált, hogy a Disney-hercegnők negatív hatással vannak a testképre, de az oktatással kapcsolatos ambíciókra is: azok a lányok, akik több ilyen mesét néztek és ilyen játékokkal játszottak, kevésbé tartották valószínűnek, hogy természettudományos pályára lépjenek. Ezzel szemben azok a fiúk, akik több Disney-mesét néztek, magabiztosabbá váltak saját testképüket illetően, és segítőkészebbnek bizonyultak másokkal szemben.”

“Akárcsak más területeken, a mértékletesség a kulcs itt is – tette hozzá Coyne. – Ha a gyerekeknek sokféle elfoglaltságot nyújtanak szülők, abba ugyanúgy beleférnek a hercegnők is, ha a többi téma iránt is hasonlóan érdeklődőek maradnak.”

Coyne május 31-én, a testképpel kapcsolatban tartott előadást az egyetemen, amelyben hangsúlyozta a média befolyásoló erejét, felhívva a figyelmet arra, hogy a sok helyen látható túlzottan vékony alkat előtérbe helyezése milyen súlyos hatással lehet a fiatal lányokra.

“Azt gondolom, hogy manapság túl sokat beszélnek a fiatal lányokkal a megjelenésükről, és nem kap kellő hangsúlyt saját, valós identitásuk” – tette hozzá a professzor.

További cikkek testképzavarról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top