Életmód

Vidáman ették a mérget egy évig az önkéntes férfiak

Az 1900-as évek elején kezdődött minden, amikor az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrző Hatóság (FDA) atyja, Harvey W. Wiley kísérletekkel akarta igazolni, hogy a tartósítószerek károsak az egészségre. Ennek érdekében a kísérleti alanyait is hajlandó volt megmérgezni.

Valószínűleg az lebegett Wiley szeme előtt, hogy a cél szentesíti az eszközt, amikor öt éven keresztül önkénteseket szervezett be a kísérletére, akiknek csupán az ingyen kapott ételeket kellett elfogyasztaniuk. A fogásokat mesterszakács készítette, a legjobb alapanyagokból, egy kis méreggel fűszerezve.

“A méregkülönítmény”

Wiley az ételekben lévő tartósítószerekről akarta bebizonyítani, hogy nem alkalmasak emberi fogyasztásra, de megdönthetetlen bizonyítékkal végül nem tudott előállni. Kétségtelen azonban, hogy a kutatásai nyomán szigorítottak az élelmiszer-biztonsági szabályokon Amerikában. A kísérletsorozatban Wiley berendezett egy szobát étteremnek munkahelyének alagsorában, majd önkénteseket toborzott, akik hajlandóak voltak egy éven keresztül ott étkezni. Olyan ételeket szolgáltak fel nekik, amelyekbe beletették a kérdéses, mérgezőnek gondolt tartósítószereket is. Minden étkezésnél emelték a mérgek adagját az ételekben, és megfigyelték az alanyokat, hogy milyen tüneteket produkálnak. 

Azonban nem vehetett részt bárki a kutatásban, mivel Wiley hírhedten nőgyűlölő volt, ezért kitiltotta a nőket a kísérletből. Nézetei szerint a nők civilizálatlan vadak, akiknek nem fejlődött ki annyira agyuk, mint a férfiaknak. Ebben az esetben a nők örülhettek ennek a diszkriminációnak, mert ők legalább megúszták ép bőrrel Wiley kutatásait.

Wiley kísérleteit az amerikai kormány pénzelte, de persze nem egészen úgy gyűjtött magának önkénteseket, hogy kiírta volna egy transzparensre, hogy “Gyere, egyél mérget!”. Helyette inkább úgy hirdette meg, mint “tisztatányér-kísérlet”-et, ami felkeltette egy újságíró figyelmét a Washington Postnál, és meg is írta Wiley történetét, miközben a “méregkülönítmény” nevet adta a kísérletben részt vevőknek.

Vidáman ették a mérget egy évig az önkéntes férfiak

Hogyan működött a méregkülönítmény?

Az első 12 embert alaposan átvilágították, a kísérletben csak erős morális érzékkel rendelkezők vehettek részt, akik józanságukról és megbízhatóságukról voltak híresek. A legelején bele kellett egyezniük, hogy egy évig csak azokat az ételeket fogyasztják, amiket Wiley emberei készítenek, és le kellett tenniük a nagyesküt, hogy nem perelik be a kormányt, bármilyen károsodás éri a szervezetüket a kísérlet során. Öt éven keresztül minden évben újabb 12 önkéntessel indították el a kísérletet.

A résztvevők a napi három étkezésen kívül semmit sem kaptak a kísérletben, semmilyen anyagi vagy egyéb juttatás nem ütötte a markukat. Sokszor pedig az ételeket sem élvezték túlságosan, mivel a hozzáadott szerektől szinte azonnal hányniuk kellett. Valójában ebben a kísérletben elég kemény munka lehetett önkéntesnek lenni: mielőtt nekiültek volna egy étkezésnek, mindig lemérték és megvizsgálták őket, és minden héten egyszer haj-, izzadság-, széklet- és vizeletmintát kellett adniuk.

A szakács számára is kihívást jelentett a feladat, mivel úgy kellett elrejtenie a mérgeket az ételekben, hogy ne lehessen érezni az ízüket. A legnehezebben elrejthető szer a bórax volt, mert határozott fémes íze van, nem is sikerült teljesen, mindig lebuktak azok az ételek, amibe bóraxot tettek. Mivel a résztvevők nem ették meg a bóraxos ételeket, ezért elkezdték a szert kapszulában adni nekik az étkezések mellé. A különböző adalékanyagok – a bórax mellett pl. formaldehid, kénsav, salétrom és réz-szulfát – fogyasztása végül fejfájást, hasfájást, hányást, emésztési zavarokat okozott a résztvevőknél.

Vidáman ették a mérget egy évig az önkéntes férfiak

A kísérlet halála

A kísérletsorozat elején Wiley még távol tartotta magát és a résztvevőket a sajtótól, senki sem beszélhetett róla a riportereknek. De aztán végül engedett a nyomásnak és nyilatkozni kezdett, leginkább azért, mert kiderült számára, hogy a kormány igyekszik eltitkolni az eredményeket, azaz a tényt, hogy ezek az adalékanyagok bizonyos mennyiség fölött károsak. Sikerrel is járt, mert változást hozott az élelmiszer-biztonsági szabályozásban, ráadásul még egy jó állást is talált ennek hatására: tesztelő lett a Good Housekeeping magazinnál, az akkori Amerika vezető női magazinjánál. Ironikus módon a híres nőgyűlölő a nőknek kezdett dolgozni.

A kísérlet résztvevőit nem vizsgálták meg évek, évtizedek múlva, így arról nincs információ, hogy járt-e hosszú távú káros hatással ez a kísérlet. Az biztos, hogy kiderült belőle, hogy a tartósítószerek nagy mennyiségben okoznak egészségügyi panaszokat, ami megerősíthet mindenkit abban, hogy jobb nekünk, ha otthon főzzük meg a napi betevőt, friss alapanyagokból.

Olvass több kísérletről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top