Életmód

Káprázatos fotók a hétfő éjjeli eperholdról

Nem mindennapi jelenséget láthattunk tegnap éjjel. A szinte a nyári napfordulóval egybeeső telihold káprázatos színben ragyogott. Nézd meg a ritka eperholdról készült, ámulatba ejtően szép fotókat.

A nyári napforduló égboltján megjelenő eperhold ritka jelenség, utoljára 49 évvel ezelőtt történt hasonló eset. A telihold különleges eperszínben ragyogott hétfőn éjjel. Az epres elnevezést az Észak-Amerikában élt algonkin törzstől kapta a júniusi telihold, számukra ugyanis ez jelezte az eperszedés idejét – írja a 24.hu.

Június 20-ra esett idén a nyári napforduló is, így ez az éjszaka volt az év legrövidebb éjjele. A Hold pirosas, vöröses színét pedig annak köszönheti, hogy a Nap a szokásoshoz képest valamelyest magasabban áll, míg a Hold alacsonyabban, és így a levegő fénytörése, a páratartalom kombinációja borostyánszínre változtatja Földünk kísérőjét.

Hasonló jelenséget 1967. június 22-én tapasztaltak, és a következőre is várnunk kell jó néhány évet, hiszen 2062. június 21-én kerülhet rá sor.

Aki lemaradt volna a csodás színű eperholdról, megnézheti szebbnél szebb fotókat tartalmazó összeállításunkat.

Nagykanizsán is látták a gyönyörű eperholdat (fotó: Gergely Szilárd - MTI)
Nagykanizsán is látták a gyönyörű eperholdat (Gergely Szilárd – MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top