Életmód

A roma nők többsége nem tudja, mi az a nőgyógyászat

Sokan azzal sincsenek tisztában, vajon miért estek teherbe sokadszorra, vagy mi fán terem a terhesgondozás, és a fogamzásgátlásról sem hallottak. Megdöbbentő a tudatlanság a felnőtt romák körében. Vajon ki tehet róla?

A szegény családban élő roma nők többségének fogalma sincs róla, mivel jár, ha terhes lesz, sőt van olyan nyolcgyermekes anya, aki azt sem tudja, mi az a szex. Tárgyként csinálják végig a szülést, miközben az orvosok ingerültek velük, és semmit sem magyaráznak el nekik, a kórházakban pedig a legtávolabbi, folyosó végén található szobákba fektetik őket. A fogamzásgátlásról sokan sosem hallottak, de pénzük sem lenne rá, így az első gyerek születése után kezdődik minden elölről.

A nőgyógyászok általában nehéz helyzetbe kerülnek, amikor mélyszegénységben élő nőket kell ellátniuk. A legtöbben ugyanis a nagy távolságok miatt akkor sem keresik fel a rendelőket, ha az orvosuk erre kifejezetten kéri őket. És ha el is jutnak a szakorvoshoz, fogalmuk sincs, mire számíthatnak a vizsgálat során. Gyakran fordul elő, a várandós nő nem tudja, miért kéri tőle orvosa, hogy a vizsgálathoz vetkőzzön le.

A felvilágosításra a romák körében talán még nagyobb szükség lenne, a téma egymás között a tabunak számít, ezért anya lányával sem beszélget róla. Aki fiatalon esett teherbe, a lányának sem igazán tudja elmondani tapasztalatait vagy azt, hogy mire figyeljen, hiszen őt sem világosította fel senki minderről.

A szexuális felvilágosítás hiányának a roma nők körében megdöbbentő példái akadnak. A Józan Babák Klub egyik munkatársa szerint találkoztak olyan negyvenes nővel, aki a nyolcadik terhessége során tudta meg, hogy a gyermekszülésnek és a szexuális aktusnak köze van egymáshoz. A tudatos családtervezésre az orvosok és a védőnők is csupán elvétve tudnak hatni, a szegény sorban élő nők ugyanis általában már csak akkor jutnak el az ellátórendszerbe, amikor várandósak. A legtöbben pedig ekkorra már azt is eldöntötték, hogy megtartják vagy elvetetik magzatukat.

Roma kismamák Miskolc egyik külterületén | Fotó: Hajdú D. András
Roma kismamák Miskolc egyik külterületén | Fotó: Hajdú D. András

Rendkívül problémás az is, hogy a nőgyógyászati szakellátáshoz a szegénynegyedek lakói csak nehezen férnek hozzá, egész egyszerűen azért, mert a legközelebbi rendelő túlságosan távol található az otthonukhoz, a rendelés időpontja pedig összeegyeztethetetlen a tömegközlekedéssel. És persze a menetjegyeket kifizetni is óriási gondot jelent a számukra.

A roma nőknek sokszor az előítéletekkel is szembe kell nézniük. Előfordul, hogy az orvosok lekezelőek, flegmák velük, tárgyként kezelik őket. Éppen ezért sem véletlen, hogy ezeknek a nőknek meglehetősen rossz a véleményük az orvosokról, így az sem csoda, ha nem  szívesen fordulnak hozzájuk, amikor pedig arra nagyon is szükségük lenne.

(Abcúg)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top