Életmód

Fuss úgy, mint egy élsportoló!

A mai felgyorsult világunkban a mindennapjainkra az állandó rohanás jellemző. Futunk a busz után, mert késésben vagyunk, hiszen otthon maradt a bérlet, vagy sietünk, hogy még zárás előtt odaérjünk a kedvenc boltunkba, mert ma leárazás van.

Loholunk a kutya után, aki épp most látta meg a szomszéd cicáját a túloldalon, vagy kergetjük az elgurult rúzsunkat a metrókocsiban. De hogyan csináljuk, ha a futást szeretnénk beépíteni a hétköznapokba, nemcsak spontán módon, hanem igazi sportként is?

 Fuss úgy, mint egy élsportoló!

Amikor ellátogatunk életünk első futóedzésére, hamar rájövünk, hogy ez az egyszerű mozgásforma milyen összetett is valójában, mennyi mindenre kell odafigyelnünk egy edzés során.
Görbicz Anita szerint a futás alapja a kényelmes, kifejezetten futásra tervezett cipő, amelynek kiválasztásánál fontos arra is gondolni, hogy milyen talajon fogjuk használni. Azonban a geológiai talajvizsgálat nem feltétlenül szükséges, inkább vegyük szemügyre lábunk dőlését és ez alapján válasszunk futócipőt.

Az egyik legegyszerűbb módszer a vizsgálathoz, ha bevizezzük a talpunkat, majd rálépünk egy papírlapra, így a lenyomatot könnyen meg tudjuk vizsgálni. Három típust különböztethetünk meg: a befelé, a kifelé dőlő és az úgynevezett neutrális lábakat. A befelé dőlő láb értelemszerűen befelé billen futás közben, míg a kifelé dőlő kifelé, a neutrális pedig az ideális íven marad, középen.
A megfelelő futóruha kiválasztásánál fontos szempont lehet, hogy ne pamutból készüljön, mert az magába szívja az izzadságot, ehelyett olyan anyagot válasszunk, amelyik képes elvezetni a nedvességet, ilyen lehet például a DryFit, a Thermax, a CoolMax – így a ruha tud “lélegezni”, és ezáltal a bőrünk is. Hasznos kiegészítőként szolgálhatnak az okosórák, amelyekbe beprogramozhatjuk edzéstervünket, beállíthatunk időzítőt, így már nem kell számolgatnunk és minden edzéseredmény visszakövethető lesz.

Sokan úgy vélik, hogy bemelegítő nyújtás nélkül nem szabad belevágni a futásba, azonban tudományosan igazolt tény, hogy a 20-30 nyújtógyakorlat nem biztosít védelmet a sérülések ellen. A kocogás az egyik legjobb bemelegítési forma, hiszen átmozgatja a testet – így nem szükséges előtte külön nyújtással fáradoznunk (és máris spóroltunk néhány percet).
Futás előtt egy-két órával ajánlott étkezni. Ha reggeli futást tervezünk, akkor nem érdemes bőségtálat reggelizni, helyette zabpehely vagy egy teljes kiőrlésű péksütemény kellő energiát biztosíthat, és edzés után jobban fog esni a bőséges reggeli.

A folyadékbevitelnél javasolt futás előtt 4-6 dl víz fogyasztása, míg az edzés során csak egy-két kortyot fogyasszunk.

A futás végén azonban mindenképpen figyeljük az elvesztett vízmennyiség pótlására, a legjobb, ha szénsavmentes ásványvizet választunk.
A kellemetlen testszagok kialakulásának elkerülésére használhatunk olyan készítményeket, amelyek mérséklik a verejtékezést, így elkerülhetjük a túlzott, zavaró izzadás kialakulását is az edzések során.

 “Az edzések és mérkőzések miatt minden nap futok. Nagyon fontos, hogy a megfelelő ruházat kiválasztása mellett legyen egy jó futótervünk, és odafigyeljünk a folyadékbevitelre és az izzadásgátlásra. Az izzasztó helyzetek kezelésére én mindig az IDROS 5 sprayt használom, ami nekem remekül bevált” – mondta Görbicz Anita, a magyar női kézilabda-válogatott irányítója.  
Győződj meg Te is az IDROS hatékonyságáról, és igényelj ingyenes, törlőkendő formátumú termékmintát az IDROS weboldalán az ott leírt feltételek mellett.

Az IDROS 5 spray-ről

Az IDROS 5 spray kozmetikum összetételének köszönhetően hatékony védelmet nyújt az izzadás ellen akár 5 napon keresztül. Használd hetente 2-3 alkalommal az igényeidnek megfelelően, de mindenképpen este zuhanyozás után a megszárított bőrfelületen, hiszen így tudja hatását a legjobban kifejteni. Használatát követően a reggeli zuhanyozás után a termék hatása ugyanúgy megmarad. A spray a teljes törzs, láb és kéz felületén alkalmazható és a flakon tartalma akár 4 hónapra is elegendő lehet. Hatékonyságát klinikai vizsgálatok igazolják.

További információ: www.idros.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top