Életmód

Könnyen kiborulsz, ha menstruálsz?

Férfiak ezrei most is kétségbeesetten keresik a megoldást menstruáló barátnőjük kíméletes "kezelésére". Kismamák tömege szorong egyre jobban és jobban, mert fél, hogy leküzdhetetlen belső feszültsége árt a babának. A menstruációkor tapasztalt stresszt az élet megváltoztathatatlan velejárójának tekintjük, a terhességi stresszért pedig magunkat okoljuk. Ezek a hiedelmek azonban tévesek: a stressz mind a két esetben fiziológiai okokra vezethető vissza, tehát egyáltalán nem jellemhiba. Viszont jó hír, hogy kezelhető!
Könnyen kiborulsz, ha menstruálsz?

A nők legalább fele szenved hónapról hónapra az úgynevezett premenstruációs szindrómától (PMS), ami a görcsös fájdalom mellett hangulatingadozással, levertséggel, depresszióval jár. Minden 10. nőtársunknál olyan súlyosak a tünetek, hogy magánéleti problémákat okoznak, és rontja teljesítményüket a munkában is. Kutatások szerint a PMS-ben szenvedő nők magnéziumszintje alacsonyabb, mint tünetmentes társaiké, vagyis érdemes a megoldást is ebben az irányban keresni!

Terhesség és szoptatás alatt pedig a kisbabának is szüksége van a magnéziumra, így még helyes táplálkozás mellett is csökkenhet az anya magnéziumszintje. A magnézium azonban szükséges az idegenrendszer megfelelő működéséhez, vagyis a hiánya ok nélkül is szorongóvá teheti a kismamát, és a külső stresszel szemben is védtelenebb lesz, ráadásul ez árthat a magzatnak is.
Egy nőnek naponta 300, egy férfinak 350 milligramm magnéziumot kellene bevinnie, amihez hozzájuthatunk burgonya, hüvelyesek, halak, csonthéjas gyümölcsök és a magnéziumtartalmú ásványvizek fogyasztásával. Érdemes odafigyelni az ételek elkészítésére is. A magnézium-sók a vízben oldódnak, így nem szabad hosszan áztatni, főzni a zöldségeket. Használjunk kevés vizet, és ezt is fogyasszuk el például mártásként, hiszen ebben van a kioldódott magnézium egy része.
Ha a megfelelő táplálkozás és életmód mellett mégis szükség van magnéziumpótlásra, figyeljünk oda, hogy a kiválasztott termék szerves savat – például orotátot – is tartalmazzon, mert ez segíti a magnézium bejutását a sejtekbe.

A www.magnerot.hu oldalon további érdekes információkat olvashat!

Könnyen kiborulsz, ha menstruálsz?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top