Életmód

10 jel, amiből felismered, ha egy hazudozóval állsz szemben

Amikor érzed a zsigereidben, hogy valami nem stimmel, és épp az arcodba mond valaki egy jó nagy hazugságot. Az ilyen megérzésekre hallgatni kell, az esetek nagy többségében jól súgnak. De vannak ezen kívül is figyelmeztető jelei, ha hazudnak neked.

A megtévesztés mesterein persze nem látszanak ezek a jelek, és át tudnak csusszanni a hazugságmérő detektorunkon. De szerencsére az élet ritkán hoz össze profi pszichopatákkal, az idő nagy részében csak sima, mezei hazugságokkal kell megbirkóznunk. Ha ezekre a jelekre odafigyelsz, nehezebben tudnak átverni.

1. Állandó szemkontaktus

Az a hiedelem terjedt el, hogy a hazug ember kerüli a szemkontaktust. Pedig ez inkább annak a jele, ha valaki kényelmetlenül érzi magát a helyzetben. Aki hazudik, az inkább igyekszik fogva tartani a másik tekintetét a sajátjával, folyamatosan bámul a szemébe, hogy ezzel bizonyítsa szavahihetőségét. Azaz szemrebbenés nélkül hazudik.

2. A pislogás mértéke

Akár túl gyors, akár túl lassú vagy pislogás nélküli a szemkontaktus, azt jelezheti, hogy nem mond igazat a beszélgető partnerünk. Ha természetellenesnek érzed a pislogását, akkor már gyanút is foghatsz.

3. Az őszinteségre utaló szavak használata

Az ember úgy van összerakva, hogy nem szereti kiszúrni a hazugságot, ezért inkább elhisz mindent, amit mondanak neki. Ezt a hajlamunkat erősíti a hazug ember, amikor elkezd olyan kifejezéseket, szavakat használni, amivel az őszinteségét bizonygatja: “Hogy teljesen őszinte legyek” vagy “Komolyan”, esetleg “Esküszöm, hogy így történt”. Minél inkább akarja, hogy higgy neki, annál inkább kételkedj a szavaiban.

10 jel, amiből felismered, ha egy hazudozóval állsz szemben

4. Keresztbe tett kezek

A keresztbe tett kezek arra utalnak, hogy a másik védi magát vagy eltitkol valamit. Mivel tudja, hogy hazudik, ezért keresztbe fonja a mellkasa előtt a karjait, hogy így rejtse el a szívét, ami képtelen a hazugságra.

5. Negatív érzéseket kifejező szavak

Gyakran használ olyan negatív érzésekre utaló szavakat, mint “utálat, értéktelen, szomorúság”, mert bűntudatot érez amiatt, hogy épp hazudik.

6. A beszéd sebessége

Ahogy a pislogásnál, úgy a beszéd sebességénél is árulkodó jel lehet, ha gyorsabban vagy lassabban beszél, mint szokott. Így akar hamar túlesni a hazugságon vagy a lassítással nyugtatja magát az átverése miatt.

7. Túl sok részlet

Bármilyen furcsán hangzik, vigyázni kell a túl részletesen, túl terjengősen válaszoló emberekkel. Például ha megkérdezik tőlük, hogy hol voltak, amikor a bűneset történt, akkor olyasmit mondanak, hogy “Épp a Family Guyt néztem otthon, a kanapé jobb sarkában ülve, ahogy teszem ezt minden nap délután 5-kor, jégkrémet ettem – csokisat, mert az a kedvencem –, de nem túl sokat, mert vigyáznom kell az alakomra, amikor hallottam a sikolyt.”

8. Homályos leírások

A túl kevés részlet is gyanúra adhat okot, például, ha a hétvégi kiruccanásáról kérdezed, nem mondja el, hogy ragyogó napsütésben, lágy szellőben sétálgatott, csak annyit mond, hogy jó volt. Ahogy az is hazugságra utalhat, ha ugyanazt a történetet ismételgeti újra meg újra, mintha nemcsak téged, hanem önmagát is meg kellene győznie a saját igazáról.

9. Hamis mosoly

Nehéz kiszúrni, de mégis lehet látni, ha valaki nem őszintén mosolyog. A szája sarka kicsit lefelé görbül közben, vagy a szeme jéghideg marad. Figyeld a kis rezdüléseket, és észreveszed.

10. Bizonyíték

Egy tanulmány szerint az emberek többsége úgy leplez le egy hazug embert, hogy egy harmadik féltől szerez róla információt vagy fizikai bizonyítékot arról, hogy hazudik. Sokszor ez napokig vagy akár hónapokig is eltarthat. A testbeszéd sokkal gyorsabban elárulja az illetőt, de azért persze érdemes bizonyítékok után is nézni. Például ha a hazug ember elvileg a boltban volt, de te úgy sejted, hogy nem mond igazat, akkor menj el abba a boltba, és utána kérdezz tőle speciálisan arra a boltra vonatkozó kérdéseket.

Ne hagyd magad átverni, és szembesítsd a hazug embert a gyanúddal. Amint már biztos vagy benne, hogy hazudott neked, a legjobb, ha elkerülöd a társaságát, mert valószínűleg legközelebb sem mond majd igazat.

Olvass még többet a hazugságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top