Életmód

Itt a graffiti jövője: drónról szórták a festéket New Yorkban

Egy átalakított drón segítségével firkált össze egy New York-i óriásplakátot egy ismert graffitiművész. Úgy tűnik, ez az első alkalom, amikor ilyen repülő eszközt használtak a falfirka elkészítésére.

A KATSU néven ismert művész jellemzően különböző technológiai megoldásokkal készíti el alkotásait, amelyekkel a fogyasztói társadalom, a személyes adatok védelme és a digitális kultúra jelenségeit kommentálja. Múlt hét szerdán egy átalakított DJI Phantom drón segítségével firkált össze egy reklámplakátot, amelyen Kendall Jenner realitysztár-rokon híresség látható.

A hat emelet magas óriásplakátra drón fújta fel a piros festéket (Fotó: Tumblr)
A hat emelet magas óriásplakátra drón fújta fel a piros festéket – Fotó: Tumblr

KATSU áprilisban mutatta be először drónra erősített festékszóróját, ám akkor még csak művészeti galériák fehér falain tesztelte az eszköz képességeit. Ezután azonban bejelentette, hogy olyan felületeken szeretne graffitizni, amelyek korábban elérhetetlennek bizonyultak.

Bár az egyébként illegális művelet alig egy percet vett igénybe, a rendőröknek még nem kell pánikba esnie, hogy a városokat elözönlenék a dróngraffitisek. KATSU eszköze ugyanis egyelőre még meglehetősen bizonytalanul működik, különösen amikor az épület fala mellett kellene stabilizálni a drónt a graffitizés közben.

“A figyelmem hetven százalékát a drón vezérlése kötötte le, egyelőre elég ingatag a rendszer” – árulta el KATSU a Wired magazinnak. Hosszabb távú tervei között az szerepel, hogy könnyebben kezelhetővé varázsolja a rendszert, majd később akár teljesen önállóan graffitiző drónokat is létrehozzon.

További cikkek drónokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top