Család

Kiderült: maximum 5 igazi barátod lehet

Tudományos tény, hogy az embernek egyszerre maximum öt igazi barátja lehet. Akárhányat mutat is a számláló a Facebookon.

Robin Dunbar antropológus elmélete szerint egy személy maximum 150 emberrel képes érdemben kapcsolatot tartani. Ebből öten lehetnek a legközelebbi barátai, tízen tartoznak a második réteghez, a harmadikhoz harmincöten, és a többi száz csak a negyedik, külső réteget alkotja.

Ebből az elméletből indultak ki kutatásuk során az oxfordi kutatók, akik 35 millió ember 6 milliárd telefonhívását elemezték, és aszerint kategorizálták a köztük lévő kapcsolatot, hogy milyen gyakran keresték egymást.

Ez alapján arra jutottak, hogy az átlagosan négy ember tartozik az emberek legszűkebb baráti körébe, tizenegyen vannak a második rétegben, harmincan a harmadikban és 129-en a negyedikben. Ezek az eredmények pedig megközelítik a Dunbar által meghatározott számokat és igazolják az elméletét.

Forrás: metro.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top