Életmód

Mégis boldogíthat a pénz?

Sokan nyugtatják magukat azzal, hogy a pénz tudvalevőleg nem boldogít. Vagy mégis?

Egy új vizsgálat eredményei szerint a pénz bizonyos körülmények között igenis boldogíthat.

A kutatók 625 ember több mint 76 000 vásárlását elemezték egy féléves periódus alatt abból a szempontból, hogy az egyes pénzköltések mennyire illettek a személyiségükhöz.

A pénzköltést kategóriákba sorolták, és bizonyos személyiségtípusokhoz rendelték őket. Például az “éttermi étkezést” mint pénzköltési kategóriát az extrovertált személyiségekhez illőként azonosították, míg a “jótékonyság” vagy a “háziállatok” a barátságos, kedves személyiséghez illett.

A személysiéghez illő pénzköltés boldogíthat
A személyiséghez illő pénzköltés boldogíthat

Végül minden résztvevővel kitöltettek egy személyiségelemző kérdőívet, és arról is kikérdezték őket, mennyire elégedettek az életükkel. Az egyes pénzköltéseket név nélkül rendelték hozzá a kérdőívek eredményeihez.

Az eredmények szerint az emberek a személyiségüknek megfelelő pénzköltési szokásokkal bírtak, ami persze kevéssé meglepő: az extrovertált típusok például jellemzően többet költöttek szórakozásra, mint a befelé fordulók. Ami érdekesebb volt, hogy minél többször adott ki valaki pénzt oly módon, ami megfelelt a személyiségének és a lelki igényeinek, a kérdőív szerint annál elégedettebb volt az életével.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top