Életmód

Így befolyásolják az érzelmeid a testsúlyod

A súlyproblémák háttérében az esetek háromnegyed részében a szakemberek szerint érzelmi okok állnak. Amíg ezt nem rendezzük, nem számíthatunk tartós fogyásra.

 

A lehangoltság, a stressz, a magány ellen mindig jól jön egy kis nassolás, ami gyors megnyugvást és élvezetet nyújt. Ugye te is ismered ezt az érzést, amikor a rossz kedvedet jobb híján evéssel űzöd el? Az érzelmi bizonytalanságot édességgel, laktató finomságokkal könnyen elnyomhatod ideig-óráig, hosszú távon azonban ez semmire nem megoldás: egyrészt a lelki problémáid nem oldódnak meg, másrészt előbb-utóbb garantáltan elhízol.

Így befolyásolják az érzelmeid a testsúlyod

Ha tehát állandó súlyproblémákkal küzdesz, és az életed kudarcba fulladt diéták és fogyókúrák sorozatából áll, a testsúlyod pedig a jól ismert jojóeffektus szerint ingadozik fel és le (hosszú távon pedig egyre csak gyarapszik), akkor először az érzelmeid kell rendezni. Enélkül sosem leszel képes elérni azt a testalkatot, amire vágysz.

Evésbe menekülünk a problémák elől

Az érzelmi evés az elhízással küzdő emberek legalább 75 százalékánál felelős a túlsúlyért. Egyes szakértők szerint a súlyproblémákkal élők közül (és ebbe nemcsak a kövérek, de a kórosan soványak is beletartoznak) 10-ből kilencnél valamiféle lelki hiány, probléma áll a háttérben. Ahhoz, hogy sikeresen lefogyj, és tartani is tudd a súlyod, nem elegendő egy jó diéta: először azt kell tisztáznod, vajon miért is eszel a kelleténél többet. Ez nehéz dolog, hiszen pont azokkal a problémákkal kell bátran és magadat nem kímélve szembenézned, amik elől menekülsz, és amiket legszívesebben eltitkolnál még magad előtt is. Az érzelmi evés éppen erről a leplezésről szól, a gondok megoldásának elodázásáról, a problémák átmeneti, könnyű és élvezetes módszerekkel történő enyhítéséről szól. Ha mégis veszed a bátorságot, és tartós változtatás mellett döntesz, akkor először figyeld meg magad és az evési szokásaid. Ehhez a legjobb módszer, ha naplózod az evéseid – ez ma már egyáltalán nem nagy ügy, hiszen elég, ha van egy kamerás telefonod, és egyszerűen lefotózol mindent, amit megeszel. A fotók adatai ráadásul azt is megmutatják, hogy mikor ettél, így tényleg naplószerűen rögzíthető minden.

Érzelmi evő vagy?

Nagy valószínűséggel lelki alapon hízol akkor, ha a valós szükségleteidnél többet eszel

társaságban (ha mások erre buzdítanak, vagy azért, hogy a gátlásaidat, zavarodat oldd)
stresszhelyzetben (azért, hogy a szorongásaid enyhüljenek)
spontán ötletből (egyszerűen megkívánsz egy szép, gusztusos reklámmal felkínált ételt mondjuk az utcán, pedig nem is vagy éhes)
egyedül, rossz hangulatban (ha azért nyitogatod a hűtőszekrényt és keresgélsz benne, hogy unalmadban elüsd valamivel az időt, vagy mert a magányodból fakadó lehangoltságod szeretnéd enyhíteni)
fájdalmak ellen (mert például fáj a fejed, és így akarod csillapítani, kompenzálni ezt az érzést)
az evés élvezetéért (mert egyszerűen örömet okoz, ha degeszre tömheted magad)

Ha ezek valamelyike rendszeresen jelentkezik nálad, akkor először nem az étrendeddel és diétákkal kell foglalkoznod, hanem saját magaddal: rá kell jönnöd, mi az a hiány, lelki űr, amit evéssel igyekszel kitölteni, és mi az a probléma, amit örömérzetet szerző ételek habzsolásával akarsz megoldani. Ha ezt sikerül feltérképezned – akár egyedül, akár barátok, családtagok vagy egy szakember segítségével –, akkor már esélyed van a megoldására is, de legalább arra, hogy elfogadd magad a gondjaiddal és hiányosságaiddal együtt, és ezután már ne a sebeid takargatásáról és az önsajnálatról szóljon az életed.

Így befolyásolják az érzelmeid a testsúlyod

Van más örömforrás is a kaján kívül

Ha túlestél azon a nehéz felismerésen, hogy érzelmi evő vagy, és sikerült azonosítanod a problémád, de legalább elfogadnod, hogy ezzel a problémával együtt kell élned, akkor jöhet a második lépés: találj olyan elfoglaltságot, amit evés helyett művelsz. A legjobb ötlet a sport: hiszen ez önmagában is nagyszerű örömforrás, és a lelki bajokra ezért kiváló “fájdalomcsillapító”, másrészt egészséges is és segít elérni a célod, hogy lefogyj. A sporttól és rendszeres mozgástól felgyorsul az anyagcseréd, a keringésed javul, a szellemi képességeid és érzelmi erőd látványosan gyarapodnak, és általában véve kiegyensúlyozottabb leszel. Végül is ezt akartad mindig is: boldog, erős és kiegyensúlyozott lenni, nem?

Ha sportra nincs lehetőséged, akkor más örömteli elfoglaltságokat is találhatsz az evés helyett: egy új hobbi, egy kirándulás, a barátok társasága, egy jó könyv, különféle relaxációs technikák, a munka vagy éppen egy lazító habfürdő éppen úgy boldogsággal tud eltölteni, mint az evés, viszont megvan az a nagy előnyük, hogy nem hízol tőlük.

Az lehetsz, aki lenni akarsz

Ha túlestél a felismerésen, találtál magadnak más örömszerző elfoglaltságot, szert tettél némi magabiztosságra és érzelmi egyensúlyra, akkor érdemes elkezdeni egy fogyókúrát. Ebben a helyzetedben már nem csak sokkal jobb eséllyel lesz sikeres, de könnyebben is megy majd, hiszen már van más élvezeted is az evésen kívül, így az ételek megvonása nem lesz olyan fájdalmas, másrészt – ha sportolsz is – hatékonyabb és gyorsabb ütemű lesz a súlycsökkenésed.

Így befolyásolják az érzelmeid a testsúlyod

A súlyod csökkenésével fokról fokra hízik majd az önbizalmad, és egyre kevesebb igényed lesz ezért olyan örömpótlékokra, mint a felesleges étkezések. Így kerülhetsz egy pozitív, felfelé tartó spirálba, és válhatsz azzá, aki után nagy önsajnálkozások és kényszerevések közepette mindig is vágyakoztál.

Olvass még NLCafé-cikkeket fogyás témában!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top