Életmód

Jobb hely lenne egy vegetáriánus világ

Egészségesebb, gazdagabb és hűvösebb hely lenne a világ, ha mindenki felhagyna a húsevéssel, állítja egy új vizsgálat.

Ha most mindenki áttérne a szinte kizárólag növényi táplálkozásra, 2050-ig sok millió halálesetet előzhetnénk meg, jelentősen csökkenne a klímaváltozást okozó anyagok kibocsátása és dollármilliárdokat takaríthatnánk meg. Erre a következtetésre jutott egy nemrégiben elvégzett vizsgálat.

Az egészségtelen táplálkozásból fakadó betegségek jelentik a legnagyobb terhet a világon szinte mindenütt az egészségügyi rendszerekre. Ezenfelül az élelmiszer-előállítás- és -szállítás felelős az üvegházhatású gázok több mint negyedéért.

A vizsgálatban négy különböző étrendet és azok hosszú távú hatásait vetették össze: a szokásos egészségtelen táplálkozást, a javasolt (több zöldség és gyümölcs, kevesebb vörös hús, cukor és összes kalória), a vegetáriánus, illetve a vegán étrendet.

Erre kellene áttérni
Erre kellene áttérni

Minden szempontból a két utóbbi győzedelmeskedett: a kizárólag növényi, illetve a tojás és tejtermékek fogyasztását lehetővé tevő diéta sokkal több halálesetet előzne meg és jóval nagyobb mértékben csökkentené a káros gázok kibocsátását, mint az első kettő. Nagyságrendekkel nagyobb megtakarítást jelentenének tovább az egészségügyi rendszereknek, és a tisztább környezet sok száz millió dolláros anyagi nyereséggel is járna.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top