Életmód

Endometriózis: a fájdalmas menstruáció nem normális

Orvostól orvosig járt, de a legtöbben azt válaszolták, hogy a fájdalmas menstruáció teljesen normális, majd elmúlik, ha gyermeket szül. 2009-re Adrienn már állandó fájdalommal élt, fájt a hasa, véres volt a széklete, mígnem egy belgyógyász kiderítette a betegség okát: endometriózisa van.

Salamon Adriennél, aki az “Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány egyik alapítója és kuratóriumi elnöke2009-ben diagnosztizálták ezt a betegséget, előtte másfél évig folyamatosan szenvedett, mert szűnni nem akaró fájdalmai voltak. Orvostól orvosig járt, de a legtöbben azt válaszolták, hogy a fájdalmas menstruáció teljesen normális, majd elmúlik, ha gyermeket szül. 2009-re Adrienn már állandó fájdalommal élt, fájt a hasa, véres volt a széklete, mígnem egy belgyógyász kiderítette a betegség okát: endometriózisa van. Ő akkor azt gondolta, hurrá, megvan a betegség, akkor gyorsan meg lehet oldani, de nem pontosan így történt.

A doktornő közel fél órán át sorolta, hogy milyen összenövések vannak Adrienn hasában. Ő ekkor már másfél hete egyáltalán nem tudott enni. A bajok felsorolása után jó egészséget kívánt, és továbbküldte Adriennt egy klinikai onkológushoz, aki szintén tovább irányította. Végül egy olyan nőgyógyászhoz került, aki az endometriózis kezelésére specializálódott, és elmondta, hogy negyedik stádiumban lévő endometriózisa van, és valószínűleg a nőgyógyászati területeken kívül a belekre is átterjedt, ezért a bél egy részének eltávolítására is szükség lesz. A műtét megszervezése pedig egy hónapot vesz igénybe. 

Azon a hétvégén Adrienn elment egy női betegségekről tartott előadásra, és ott alternatív lehetőségekről is hallott. Egy héten belül elkezdte az Arwen-tornát, elment egy makrobiotikus étkezési szakértőhöz, és bízott benne, hogy van más út is, és meg lehet úszni a műtétet. Végül a beavatkozást nem lehetett elkerülni, és Adriennt megműtötték, de az egészséges életmód az élete szerves része maradt.

Világszerte 70 millió, Magyarországon közel több, mint 200 000 nőt érint az endometriózis. A fájdalmas menstruációtól szenvedő nők közül minden másodiknak ez a baja, csak a legtöbb esetben nem is tud róla,mert még az orvosok is azzal nyugtatják a nőket, hogy a menstruáció normális, ha fájdalommal jár. Nem így van, ez ellen lehet és kell is tenni!
 

“Még a 27-et sem töltöttem be, amikor túl voltam egy 7 órás műtéten, fogytam 15 kg-ot, ki kellett vegyék az egyik petevezetékem, el kellett távolítani a bél egy szakaszát, 5 hónapot voltam táppénzen,

és végül úgy döntöttem, hogy feladom a fix, biztos, középvezetői beosztású munkahelyemet, a közvetlen környezetem pedig nagyon megszenvedte ezt az időszakot” – meséli Adrienn.

Salamon Adrienn (Fotó: www.noiegeszsegert.hu)
Salamon Adrienn (Fotó: noiegeszsegert.hu)

A műtét előtt elkezdett életmódbeli változtatások a műtét után sem tűntek el az életéből. Adrienn munkát váltott, lehetőség szerint saját maga által készített ételeket fogyasztott, rendszeres tornába kezdett, és odafigyelt arra, hogy eleget aludjon és pihenjen. Van, aki nem hisz ebben, neki bevált, mert 5 évig tünetmentes volt. A teherbeesés váratott magára, ezért egy éve egy ciszta miatt, amit a megmaradt petevezetékén találtak meg – és valószínűleg emiatt nem sikerült teherbe esnie –, újabb operáció következett. A műtét után az első lombikprogram sikeres volt, Adrienn mára boldog édesanya, kislánya tízhetes.

Salamon Adrienn közel hét éve segíti azokat a társait, akik valamilyen nőket érintő betegséggel küzdenek, de kiemelten az endometriózissal küzdő nőket támogatják. A mára alapítványi formában működő szervezet ingyenesen elérhető klubnapokat és előadásokat szervez, tanácsadást tart, ahol kendőzetlenül kell és lehet is ezekről beszélni.

“2009-ben még »egyedül«, de alternatív gyógyászok és orvosok támogatásával próbáltunk meg segíteni, teremtettünk teret és időt arra, hogy legyen egy hely, ahol az endometriózissal, illetve más női betegségekkel küzdők, barátaik, családjuk gyakorlati tippeket, tanácsokat és támogatást kaphatnak. Ma már nem vagyok egyedül, van egy kis csapat, amelyik tűzön-vízen át küzd azért – legtöbben a munkájuk mellett –, hogy felhívják a figyelmet az endometriózisra. Meg kell tanítani, hogy a mozgás a mindennapok része legyen, tudatosítani kell, hogy azzá válunk, amit megeszünk. Meg kell tanítani, hogy merjünk dönteni az egészségünket érintő kérdésekben is, és meg kell tanulnunk felelősséget vállalnunk saját magunkért, felelősséget vállalunk az egészségünkért” – mondja Adrienn.

Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a normál esetben kizárólag a méhben található méhnyálkahártya kivándorol a méhből. Ez a kóros elhelyezkedésű szövet követi a normális ciklikus változásokat, amelynek következményeként a menstruáció alatt véres váladék gyülemlik fel a méhen kívül. Az ennek hatására fellépő belső szervi összenövések, immunológiai reakciók súlyos panaszokat és erős fájdalmakat okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli belső és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is. Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen.

Endometriózis: a fájdalmas menstruáció nem normális

Az endometriózis főbb tünetei:

• fájdalommal kísért menstruáció

• szabálytalan menstruáció

• meddőség

• alhasi fájdalom

• krónikus kismedencei fájdalom

• fájdalmas nemi élet

• szorulás vagy hasmenés

• fájdalmas széklet/vizeletürítés

• véres széklet/vizelet

Ez a betegség döntően a fiatal, termékeny életkorban lévő, 25 és 35 év közötti nőket érinti. De a betegséget már egészen fiatal lányoknál, illetve 35-40 év feletti nőknél is diagnosztizálták.

Rizikófaktorai a következők:

– családi halmozódás (az elsőfokú rokonok között tízszeres kockázatot találtak)

– korai első menstruáció

– első várandósság kései vállalása

– nagymértékű és tartós stressznek való kitettség

– aktív, rendszeres testmozgás hiánya

– éjszakai műszakban való munkavégzés

– fogamzásgátló tabletták tartós szedése

– tartós dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás

2016. március 19-én az Endometriózis Világnap alkalmából az alapítvány egy szélesebb körű ismeretterjesztő kampánnyal és a rendezvény napján programokkal is készül. Ha te is szeretnél részt venni ezen, akkor ide kattintva megnézheted a részletes ismertetőt. 

 Itt olvashatsz még többet az endometriózisról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top