Életmód

3 jel, ami laktózérzékenységre utal

A laktózintolerancia nagyon hosszú ideig maradhat diagnózis nélkül, hiszen a tüneteit nem könnyű azonosítani. Van azonban pár intő jel, ami alapján gyanakodhatunk.
3 jel, ami laktózérzékenységre utal

Fel-felbukkanó hasfájás, puffadás, émelygés – ki tudja, mitől lehet, az időjárástól, a tegnapi vacsorától, az idegességtől… Sokan évekig nem jönnek rá, hogy a tüneteket valójában a laktózérzékenységük okozhatja. Ha te is az alábbi jeleket tapasztalod, érdemes elgondolkoznod rajta, hogy nem a tejeskávé után jelennek-e meg, mert akkor igenis lehet összefüggés.

1. Nem csak hasfájás, tünetek tömege jelentkezik

Puffadás, émelygés, hányinger, hasi görcsök, emésztési zavarok, teltségérzet – mindez egyszerre. Ha a felsoroltakat nem követi hányás és tartós rosszullét (ebben az esetben valami más is állhat a háttérben), nagy az esély, hogy laktózintolerancia áll fenn.

2. A tünetek hamar megjelennek

Ha az adott tejtermék elfogyasztása után fél-két órán belül kialakulnak a kellemetlen panaszok, akkor minden okod megvan, hogy a laktózra fogd!

3. Egyes tejtermékek jobban megviselnek, mint mások

Attól, hogy a joghurt vagy bizonyos tej- vagy sajtfélék nem viselik meg annyira a gyomrodat, mint mások, sajnos még fennállhat a laktózérzékenység. Ez ugyanakkor jó hír is, hiszen nem kell minden tejszármazékról lemondanod! Például a kecsketej 10 százalékkal kevesebb tejcukrot tartalmaz, mint a tehéntej, de kevesebb a laktóz a keménysajtokban is (cheddar), így azok szinte tünetmentesen hagynak. A joghurtban pedig alapból olyan enzimek találhatók, amelyek segítenek a tejcukor megemésztésében.

Forrás: Women’s Health

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top