Életmód

Drága férfiak, ne hordjatok ékszert!

A jegygyűrű persze kivétel, de a pecsétgyűrűk, aranyláncok, karkötők és fülbevalók kerülendőek. Alább el is mondom, miért.

Kezdjük a gyűrűvel, ha már egyből kivételt is tettem ebben a kategóriában: a jegygyűrű megkerülhetetlen, bár sokan vannak, akik praktikus okból inkább nem hordják. Ettől még persze, ha valakinek ott a kezén a jegygyűrű, az egy szép dolog, jelzi az összetartozást és jó esetben távol tartja a bárpult mellett próbálkozókat is, igaz, erről talán nőtársaim többet tudnak mesélni, mint a férfiak.

De a böszme pecsétgyűrűkre nincs mentség, drága fiúk, attól nem lesztek macsóbbak, inkább úgy fogtok kinézni, mint egy vidéki használtautó-kereskedő, aki a drága és messziről is jól látható ékszer segítségével adja a környezete tudtára, hogy jól megy a bolt. Ez sajnos akkor is igaz, ha a dédnagypapától megörökölt, esetlegesen tényleg nemesi származásra utaló pecsétgyűrűről van szó. Maradjon inkább otthon az íróasztalon vagy a kandallópárkányon, egy ilyen családi értéknek úgysem tesz jót, ha a hétköznapokban koptatják.

Drága férfiak, ne hordjatok ékszert!

Minősített eset, amikor a férfiember ujján több gyűrű is díszeleg, mintha azték mintás ezüst ékszert kínálgatna az olasz tengerparton. Különös kegyetlenséggel elkövetett manőver ez, ha szerepel a szortimentben hüvelykujjgyűrű is, ilyenkor csendesen gyanakodva kezdem az illető úr körmeit vizsgálni, nemegyszer láttam ugyanis hasonlót többcentisre megnövesztett, úgynevezett pengetőköröm társaságában, amitől egyenesen a hideg kiráz. Szóval tényleg, srácok, légyszi, ne! Szerencsére nálunk kevésbé harapózott el a hiphop műfajához kötődő ékszerviselet, bízom benne, hogy ez így is marad, de ha mégsem, akkor csak előre szólnék: a négyujjas, knuckleduster gyűrűk maximum jól fotózott videoklipben mutatnak valahogy, bár ott is inkább komikus hatású kellékként működnek, mint divatos kiegészítőként.

Ezt inkább hagyjuk meg a Trónok harcának (Fotó: Tumblr)
Ezt inkább hagyjuk meg a Trónok harcának (Fotó: Tumblr)

A nyaklánc a másik nagy témakör, itt ugyanis a gyűrűtől eltérően több műfaj is lehetséges: van ugye az őszinte, vékony aranylánc, amit sok fiú büszkén visel, mert azt az érettségire, 18. szülinapra vagy hasonlóra kapta. Aki bírja a hit kegyelmét, az persze kis kereszttel, csillaggal, félholddal, Hamzával is kiegészíti az ékszert, bár én ezt sosem értettem, hát kinek mi köze hozzá? Ha meg úgyis a póló alatt hordja valaki, akkor minek az egész, nem?

Aztán jönnek a vastagabb változatok, ezt talán felesleges is tovább ragozni, egyszerűsítve úgy foglalhatnám össze a dolgot, hogy az aranyláz vastagsága fordítottan arányos a… khm… szóval a viselője szellemének nagyságával. Ami meg már a ruhán is átlátszik, az egyenesen gusztustalan.

Drága férfiak, ne hordjatok ékszert!

A kézműves-urbánkreatív-poszthipszter körnek is megvan a saját stílusa, itt persze a bőrszíjak, gyöngyök és fából készült bigyók dominálnak, amitől egy még amúgy stílusosan felöltözött férfi is 14 éves kisfiúvá vedlik vissza, szóval ezt meg ezért kerüljétek, ha már megvan a személyi igazolványotok.

Karkötő nélkül: elegáns, divatos férfi. Karkötővel: pojáca (Fotó: Tumblr)
Karkötő nélkül: elegáns, divatos férfi. Karkötővel: pojáca (Fotó: Tumblr)

A fülbevalót sem érdemes túltolni, eleve, ez egy olyan műfaj, amihez szükséges, hogy megfelelő arcformája legyen az embernek, és akkor is nehéz eltalálni, hogy mihez mi illik. Az aranykereszteket és társait a nyakláncoknál feljebb már tárgyaltuk, itt annyival viccesebb a dolog, hogy pont a kereszt például hajlamos időnként fejjel lefelé fordulni, akkor meg aztán magyarázhatjátok a nagymamának, hogy hétvégenként nem a sátánteremtő anyaszentegyház rendezvényein isszátok a langyos kakasvért.

A fülbevalóhordás minősített esete természetesen a kétfüles verzió, ettől minden pasi azonnal bugyuta pojácává alakul, különösen ha mindezt olcsó bizsuval súlyosbítja. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy csak az az igazi férfi, akinek futja drágakőre, de tény, hogy az olcsó utánzatokról egy kilométerre lerí, hogy olcsó utánzatok, innen pedig már csak egy lépés a tinimagazinból kikapott műanyag, felragasztós fülbevaló érzete.

Drága férfiak, ne hordjatok ékszert!

Végezetül ott a karkötő, amit jó érzésű férfi nem hord 2016-ban. A hetvenes–nyolcvanas évek vérmacsói még talán ezzel próbálták lágyítani a megjelenésüket, ma viszont már tényleg csak röhögni lehet a vékonyabb-vastagabb arany- vagy ezüstsmukkokon, a bőrből és egyéb természetes anyagokból font, szőtt, csomózott változatokról nem is beszélve.

Száz szónak is egy a vége, fiúk: gyűrű és karóra, ennél többre nincs szükségetek ahhoz, hogy stílusos legyen a megjelenésetek. Az ezeréves közhely itt is áll: a kevesebb néha több.

További cikkek férfidivatról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top