Életmód

“Az én életem erről az egy napról szól, mindig” – 10 idézet a ma 50 éves Csernus Imrétől

Csernus dokit kedvelem, sőt úgy is fogalmazhatnék, hogy a szívem egyik csücske, de ezért biztos jól beszólna. Épp ezért a beszólósságáért, szókimondásáért jó őt hallgatni, olvasni, minden szava felér egy kiadós tarkón vágással. Az 50. születésnapján a legütősebb mondatai közül válogattam.

Vannak azok fajta emberek, mint én, akik csak attól ébrednek fel, ha valaki nyakon önti őket jeges vízzel. Nekik Csernus Imre mondatai kincset érnek, ők azok, akik eljárnak az előadásaira és minden figyelmüket arra összpontosítják, hogy minél többet felfogjanak abból, amit mond. Csernus dokitól lehet AHA élményünk, ahogy odavágja elénk az igazságot és szinte – néha igazából is – beleordít az arcunkba, hogy

Hát nem érted, mit művelsz magaddal?!

A nyers, kendőzetlen őszinteség, amivel beszél hozzánk a könyvein keresztül, kell ahhoz, hogy ne sajnálgassuk magunkat az idők végezetéig, hanem tényleg a tettek mezejére lépjünk, és változtassunk az életünkön, ha épp arra van szükségünk. Nem fogja meg a kezünket, hogy kihúzzon a pocsolyából, hanem inkább megtanít arra, hogyan húzzuk ki saját magunkat a hajunknál fogva. Legalábbis nekem és a hozzám hasonlóknak, akiknek fontos Csernus jelenléte a világban, valami ilyesmit jelentenek a kijelentései.

“Az én életem erről az egy napról szól, mindig

Érdemes elolvasni a saját honlapján az önéletrajzát, amiben ugyanolyan kendőzetlenül őszinte, mint velünk, olvasókkal, páciensekkel. Nincsenek benne száraz adatok, csak az életének mozzanatai. Például, hogy igazából nőgyógyász akart lenni és hogy majdnem otthagyta a pszichiátriát 3 év után. Vagy hogy nyeszlett kölyök volt, akit nem bírtak megetetni spenóttal. Meg belekeveredett a drogokba is. A legfontosabbat azonban a végén írja le, ettől hiteles és ettől ő a Csernus:

“Nem hiszek abban, hogy ha egy ember belesétál egy gödörbe a saját lábán, hogy abból nem tudna kisétálni, szintén a saját lábán. Ezért nem hiszek abban, hogy vannak reménytelen esetek. Nincsenek. Mindig van kiút. Gyermekkoromban jó orvos szerettem volna lenni. Ez volt az álmom. Megvalósítottam tegnapig. Mert MA ma van, újabb nap a bizonyításra.”

Íme 10 elgondolkodtató idézet a ma 50 éves Csernus dokitól:

“Az én életem erről az egy napról szól, mindig. Mert mindig a mai nap dönti el, hogy milyen lesz a jövőd.”

***

“Hiszen mindenki csak olyan életet élhet, amilyet csinált magának. Tehát mind emocionális, mind racionális szempontból azt kapja vissza, amit beletett az életbe.”

***

“Akkor tehát tekintsük át, mi szükséges egy stabil párkapcsolathoz: kölcsönös tisztelet, alkalmazkodás, közös életvitel, jól működő szexualitás és a pénzhez való hozzáállás – hiszen a testnek szükséges ennie is. Mindez ötvözve fejlett gyakorlati és érzelmi intelligenciával, miközben nap mint nap mindent megteszünk azért, hogy a test és a lélek egyensúlyban legyen – mindig egy napig. Kérdésük merült fel a fentiekkel kapcsolatban? Ne nekem tegyék fel, én nem válaszolok. Azt a kérdést, ami megfogalmazódik önökben, tegyék fel az illetékes személynek. Az illetékes személy pedig ott várja önöket este a tükörben.”

***

“Az én életem erről az egy napról szól, mindig

“Tényleg úgy van, hogy ha az életedet önmagad miatt éled, a sikerélmény akkor jön, amikor nem is várod.”

***

“Amikor megalkuszom, akkor nem merem kimondani azt, ami bennem van, és hagyom, hogy a másik azt tegye velem, amit ő akar. Inkább tűrök, és némán szenvedek.”

***

“A boldogsághoz csak egy pár mondatot kell meggyőződéssel kimondani – de e mögött a pár mondat mögött rengeteg kőkemény, átdolgozott óra van. Sok-sok fájdalommal, akár sírással.”

***

“Ma a párkapcsolatok nagy része nem a kölcsönös kiegyensúlyozottságon alapul, hanem az egymásra támaszkodáson. Nem egymásért élnek a felek, hanem egymás mellett.”

***

“Mindannyian követünk el hibákat hosszabb-rövidebb ideig. Azonban nem mindegy, hogy a rövidre szabott életünkben mennyi időt töltünk el egy ilyen pocsolyában.”

***

“Megszoktam azt, hogy hallgatok a belső érzéseimre, gondolkodás nélkül kimondom őket, mert a kimondással tudatosul bennem, hogy valójában mit csinálok.”

***

“A legtöbb ember azzal szorítja sarokba magát, hogy problémái vannak. Holott nem problémáink vannak, hanem lehetőségeink a döntésre.”

Olvass még többet dr. Csernus Imréről:

“Az én életem erről az egy napról szól, mindig

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top